Заемът от 250 млн. евро за БЕХ вече е факт

Парите са за връщане на заема към BNP Paribas

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД вече е получил финансирането от 250 млн. евро. Информацията за приключилата сделка изнесе Асен Василев, служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма, предаде "Фокус".

С част от тези средства трябва бъде изплатен остатъкът от 195 млн. евро от заема към френската банка BNP Paribas. Средствата (общо 250 млн. евро) бяха изтеглени за финансиране на дейностите по строителството на пропадналия проект за изграждане на АЕЦ "Белене". Падежът беше на 12 май 2013 г., като се очаква процедурата по пълното плащане да приключи утре, 21 май.

За намерението да се тегли кредит съобщи още в началото на март изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов. "В момента има мостово финансиране към БЕХ, което е при изключително добри пазарни условия, с идеята, че БЕХ ще направи пласиране на облигации в следващите 6 месеца, с които да бъде върнато мостовото финансиране", коментира Василев. Още при обявяване на плановете за тегленето на кредит от БЕХ загатнаха, че може да прибегнат и към, продажбата на дългови книжа на стойност до 250 млн. евро.

"В момента, доколкото знам, между БЕХ и Националната електрическа компания (НЕК) се оформят документите, така, че да може да бъде изплатен заемът навреме", каза Василев. НЕК е дъщерно дружество на енергийния холдинг и именно тя изтегли заема от BNP Paribas.

Две от най-големите световни банки участваха в процедурата за отпускане на кредит на БЕХ - американската Citi Group и германската Deutsche Bank. Ръководството на холдинга избра щатската Citi.

Подкрепи Economic.bg