Закон спъва инвестициите

Малките общини са обречени, ако се приеме изискването за строежи само при изготвен общ устройствен план


Закон е на път да спъне инвестициите на бизнеса и да обрече малките общини на сигурна смърт. Това алармират от туристическия бранш и от Сдружението на общините.

Причината за безпокойството на местните власти и бизнеса се крие в предвидените изменения в Закона за устройство на териториите. Новите текстове, внесени в парламента, предвиждат да бъде забранено строителството на терени и преустройството на сгради в общини, които все още не са подготвили своите общи устройствени планове /ОУП/.

По този начин обаче се стопират възможните вложения в голяма част от страната. По-малките и средни общини нямят финансова възможност да възложат изготвянето на тези нелеки документи.

По този начин ще се стопират всякакви инвестиции именно в регионите, където има най-голяма нужда от тях. Това коментира председателят на Националното сдружение на общините Тодор Попов. От организацията вече са внесли офиицално становище с проблемните според тях точки в закона.

"Изработване на нови актуални обще устройствени планове в някои случаи струва 400 0000-500 000 лв. С прилагането на тези разпоредби силно ще се ограничи осъществяването на инвестиционни намерения както на общините, така и на частните възложители", се казва в становището на местните власти.

От своя страна, малките черноморски общини, за ралика от по-богатите такива, също не разполагат с нужните средства. Това може да ограничи и инвестциите край плажа във време, когато туризмът е сред водещите отрасли, обясняват от бизнеса.

Промените в законите за устройство на териториите и черноморското крайбрежие са правилни, но и закъснели. Това коментира собственикът на "Шарлопов хотелс" Стефан Шарлопов. Бизнесът, общините и държавата трябва заедно, на една маса да уточнят детайлите. Трябва да е абсолютно ясно какво може да се строи в 100-метровата ивица до плажа например. Но не и да се изпада в крайности и дас е забранява абсолютно строителството в някои общини, за да не се изгонят потенциални вложители в труден икономически момент, категоричен е Шарлопов.

Коментари: 0