Заместник на Барозу също против санкциите срещу Русия

Ние не сме САЩ, нямаме шистов газ, алармира еврокомисарят Антони Таяни пред Financial Times

Разделение в ЕС

Автор: Николай Марченко

Европейският комисар по индустрията и предприемачество и вицепредседател на Еврокомисията (ЕК) Антонио Таяни се обяви против разширяването на санкциите срещу Русия, информира телевизията Euronews.

Toй припомни, че Европейския съюз (ЕС) няма ресурсите на Америка за задоволяване на енергийните си нужди. „Ние не сме САЩ, нямаме шистов газ,  така че всяко движение в посока налагане на санкции ще нанесе голяма вреда на нашите компании”, заяви Таяни пред британския всекидневник The Financial Times.

Според него, за разлика от Вашингтон, Брюксел трябва да внимава със заплахите срещу Москва. „Във време, когато Европа се изправя на крака след най-лошата криза за последните десетилетия, ние трябва да сме много предпазливи и да се опираме на собствените си преценки, преди да прекратяваме важните инвестиционни и търговски отношения, които имаме с Русия”, категоричен бе комисарят от квотата на Италия, чийто бизнес наред с немския най-яростно брани Москва от евентуалните санкции.

FT припомня в тази връзка, че за днес е насрочена четиристранната среща на представители на Русия, САЩ, ЕС и Украйна, посветена на урегулиране на политическата криза по оста Москва – Киев. “Aко женевските консултации приключат без резултат, европейските лидери могат да се съберат следващата седмица, за да обсъдят възможното разширяване на санкциите по отношение към Русия”, казват неназованите източници на FT.

Както писа „Икономика”, най-големите в ЕС енергийни компании като италианската ENI, германските E.On, BASF и Siemens и дори британската British Petroleum (BP) са най-решителните лобисти срещу всякакви санкции на Общността срещу Москва. 

Коментари: 0