Здравната комисия остави пълната забрана за пушене (обновена)

Всички 11 члена, които присъстваха на заседанието на комисията, гласуваха "против" връщането на стария режим

Автор: Мария Владимирова

Предложението за отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места беше отхвърлено с пълно мнозинство от здравната комисия в парламента. Още на първо четене всички 11 члена на комисията, които присъстваха на днешното заседание гласуваха "против", предаде репортер на Economymagazine.bg.

Предложението беше за връщане на стария режим за пушене беше направено от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.

"Няма спор, че тютюнопушенето е вредно за здравето. Не оспорвам и добрите намерения, с които беше приет този закон. Това, което оспорвам аз е неговата ефективност", обясни Кирил Гумнеров. Той посочи, че по данни на Агенция "Митници" и Министерство на финансите през септември 2012 г. са били отчетени 8% повече събраните средства от акциз на цигари в сравнение със същия месец на миналата година. Това по думите на Гумнеров е доказателство, че забраната за пушене не е постигнала основната си цел - да се намали броят на пушачите.

Тази забрана има убийствен икономически ефект, заяви още независимият депутат. Той припомни, че от влизането й в сила заведенията в страната са регистрирали между 30 и 60% спад в оборотите.

"В резюмето на г-н Гумнеров бяха изложени аргументи като спад в оборотите, оцеляване на бизнеса и възможности за корупция. Не чух един аргумент, който да може да бъде представен на комисия по здравеопазване", коментира министърът на здравеопазването Десислава Атансова.

След гласуването самият Гумнеров призна, че е очаквал подобно развитие на нещата. Според него тази поправка не е трябвало да бъде гледана в здравна комисия, а в икономическата. Такова обаче е било решението на председателя на НС Цецка Цачева.

Междувременно стана ясно, че подобно предложение е било внесено днес именно в икономическа комисия между първо и второ четене на Закона за туризма. Новите текстове са попаднали по предложение на Иван Божилов от ГЕРБ.

По-късно оглавяваната от Мартин Димитров комисия отхвърли  гласуването по отмяната на пълната забрана на тютюнопушенето. Мотивът бе, че нито едно от двете засегнати министерства - на здравето и на икономиката, не са подготвили становища по темата.

Коментари: 0