Златанова: България губи 276 млн. европари в края на годината

Точната сума, която ще загуби страната ни, ще стане ясна на 31 декември тази година

164 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

“България може да загуби 276 млн. средства по европейски програми в края на годината по изчисления към месец юли“. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването “Тази сутрин“ по bTV. По думите й периодът е много критичен и се взимат точни мерки за минимизиране на сумата. Данните са близки до тези на служебния кабинет на Марин Райков, който изчисли загубите на 272 млн. евро.

Вицепремиерът заяви, че точната сума, която ще загуби страната ни ще стане ясна на 31 декември тази година. Тя подчерта, че за седем години, България има под 30% усвояемост в евросубсидиите.

Относно течащата проверка на липсващите документи в правосъдното министерство на бившия депутат на ГЕРБ Искра Фидосова, Златанова посочи, че до края на семицата ще има информация по темата. Според нея сигналът за липсваща правоспособност на нотариус Фидосова едва ли би довел до обезсилване на нейни предишни решения.

“Има създадена комисия, все пак това е архив на 15 години и се връщаме назад. Документите стоят в едно мазе и ако сме сериозна държава не може така да се съхраняват“, допълни вицепремиерът.

По темата за скандала с бившия магистрат Камен Ситнилски и изтеклите данни за проведен разговор, в който се уговарят гласове за избора му за член на Висшия съдебен съвет, Златанова заяви, че се надява той да изчисти името си след края на проверките.

Българският вицепремиер Зинаида Златанова изрази оптимизъм относно предстоящия доклад на Еврокомисията. Тя заяви, че се надява да бъде отчетен напредък, но все пак той оценява 18 месеца и всеки един скандал или неуспешен опит ще бъде отчетен.

Подкрепи Economic.bg