Златанова: Плащаме сметката на предишното правителство

В последните няколко дни сме свидетели на опити за груби манипулации, лъжи и внушения, че правителството има проблем по отношение на европейските средства, смята вицепремиерът

160 ~ 1 мин. четене

Правителството няма никакви проблеми по комуникацията на европейските средства, за съжаление ние сме тези, които трябва да платим сметката на предишното правителство, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова на пресконференция в Министерския съвет.

Златанова коментира, че в последните няколко дни сме свидетели на опити за груби манипулации, лъжи и внушения, че правителството има проблем по отношение на европейските средства.

Тя обаче беше категорична, че негативите - закъснението на усвояването на средства и спирането на плащанията по ОП „Околна среда", са в резултат на дългогодишно прикриване на проблеми.

За шест месеца правителството е успяло да сертифицира една трета от всички сертифицирани разходи за 7 години. Ускоряването е очевидно, но след като ние за 7 години имаме усвоени едва 34% от средствата, сами разберете, че чудеса за една нощ няма как да станат.

Наследството е тежко, ще направим всичко възможно да усвоим максимално количество евросредства в партньорство с бенефициентите, каза Златанова.

Земеделският министър Димитър Греков съобщи, че безвъзвратно загубени по Програмата за развитие на селските райони са 39 млн. лева през 2011 година и 51 млн. лева през 2012 година. Той обаче беше категоричен, че няма опасност от спиране на програмата и увери, че се прави възможното тази година пари по програмата да не бъдат загубени.

По ОП „Околна среда", за която стана ясно преди дни, че ЕК спира плащанията, има риск от загуба на средства по ос 3 – за биоразнообразие, съобщи екоминистърът Искра Михайлова, но не конкретизира суми. По думите й разплащанията в последните месеци са ускорени двойно.

Подкрепи Economic.bg