Злато без алтернатива

Благородният метал е на път да поскъпне за 12-та поредна година като очакванията са за поне 2000 долара за тройунция в края на годината

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Изминаха четири години на тежка финансова и икономическа криза, а големият печеливш по време на тези трудни години е златото. През 2011 г. благородният метал регистрира 11-тата си поредна година на ръст, но след 2008 г. годишното увеличение понякога достигаше 80%. Металът влезе в кризата при цена под 900 долара за тройунция, за да докосне рекордните 1900 долара за тройунция през миналата година.

Изглежда обаче, че цената на благородния метал няма да спре да се покачва и 2012 г. ще бъде поредната добра година за него. През третото тримесечие на тази година металът отчете най-голямото си поскъпване за последните две години. За периода юли - септември цената скочи с 11%, което може да се сравни само с 12-те процента увеличение през второто тримесечие на 2010 г.

Разбира се страхът от инфлация е винаги е бил двигателят при цената на златото. На 6 септември председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че започва "неограничено" изкупуване на Държавни ценни книжа (ДЦК) на най-задлъжнелите държави от еврозоната. Седмица по-късно ръководителят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Бен Бернанке също се изправи пред света и обяви, че стартира трета програма за количествени улеснения (QE3). Не закъсня реакцията на Bank of Japan, която седмица по-късно обяви, че ще разшири програмата си за изкупуването на активи с 10 трлн. йени (126 млрд. долара), за да стимулира икономическия растеж. Още през юли пък Bank of England обяви, че увеличава своята програма за количествени улеснения с 50 млрд. паунда до 375 млрд. паунда.

Реално тези мерки означават печатане на пари и наливането им в икономиката. Против решението на Драги се обяви шефът на най-голямата централна банка в Европа - германската Bundesbank. Председателят й Йенс Вайдман открито заяви, че перспективата ЕЦБ да изкупува държавни облигации "финансиране на държави чрез печатане на пари", а това е най-краткия път към неконтролируема инфлация.

След като трите най-влиятелни централни банки обявиха решенията си, през септември цената на златото скочи с над 5%. Инвеститорите смятат, че мерките за икономически стимули на големите централни банки ще предизвикат инфлация и веднага насочиха интереса си към ценния метал, който е едно от най-сигурните убежища по време на кризи.

Прогнозите на втората най-голяма американска банка -  Bank of America са, че цената на златото ще достигне 2 400 долара за тройунция до края на 2014 г. В по-дългосрочен план финансовата институция очаква стойността на благородния метал да достигне дори 5 000 долара за тройунция. "Най-добрата дългосрочна перспектива на стоковите пазари в момента е златото. Във време на агресивна политика на количествени улеснения, каквито предприеха Фед и ЕЦБ, наистина е добра идея да се инвестира в злато", коментира Сабине Шелс, старши директор в Bank of America.

Златото е наистина рядък метал и макар че в света се добиват десетки тонове годишно, количеството му е ограничено, а добивът все по-скъп. "Златото наистина е един доста рядък метал. Съдържанието му е в съотношение 3 към 1 млрд. части в земната кора. Недостигът му може да гарантира стабилност на стойността му", коментират от Deutsche Bank. Анализаторите на финансовата институция очакват цената му да достигне 2000 долара за тройунция до шест месеца.

Ценният метал затвори последната борсова сесия в Лондон при 1 711.6 долара за тройунция. От началото на годината досега увеличението е с над 6%. Ако прогнозата на анализаторите на водещата консултантска компания Capital Economics се сбъднат и металът достигне 2000 долара до края на годината, това ще бъде годишно увеличение от 24%. През 2011 г. беше отчетен ръст от 9%, като по=слабото увеличение тогава се дължеше на краткосрочното подобрение на глобалната икономика.

Освен висока инфлация и рядкостта на метала, високата цена на златото ще продължи да се поддържа и от значителния риск от фалит на някои държави. Икономисти и анализатори вече не се съмняват, че Гърция ще фалира, а основният въпрос е само кога ще се случи това. Ситуацията в Испания също не е особено добра, а заради огромния си дълг  опасения буди и финансовото състояние на Италия. Фалит на някоя от тези държави или само излизането им от еврозоната би сринало единната валута и отново се връщаме на проблема с инфлацията.

Вследствие на безпрецедентното печатане на пари и безкрайната спирала на обезценяване, нито една световна валута вече няма статута на сигурно убежище. Швейцарският франк вече има своя таван от 1.20 франка спрямо еврото. Всяко поскъпване на японската йена се обявява за Допасно" и е последвано от интервенция на централната банка. При тези икономически обстоятелства златото остава единствената форма на пари и ликвидност, която не може да бъде обезценена от централните банки.

Коментари: 0