Adidas превръща отпадъците пластмаса от океана в маратонки и спортни дрехи

През 2019 г. Adidas очаква да направи 11 милиона чифта обувки с рециклирана океанска пластмаса

Adidas превръща отпадъците пластмаса от океана в маратонки и спортни дрехи

Снимка: Adidas

Adidas прави над 400 милиона чифта обувки всяка година. Производството на толкова много обувки изисква много ресурси. Но постоянно създаването на нови материали не е добро за околната среда. Така Adidas се обръща към различен източник.

Експертите прогнозират, че след 30 години в океаните ни ще има повече пластмаса, отколкото риба. И едно проучване изчислява, че 90% от морските птици са консумирали някаква форма на пластмасови отпадъци. Всичкото това замърсяване по плажовете и в океана е вредно както за морския живот, така и за хората. Така Adidas се опитва да спре част от тази пластмаса, преди да стигне до океана. През 2015 г. Adidas си партнира с екологичната организация Parley for the Ocean. Тяхната цел? Да превърнат замърсяването на морето в спортно облекло. И те постигат огромен напредък, разказва Бизнесинсайдър.

През 2019 г. Adidas очаква да направи 11 милиона чифта обувки с рециклирана океанска пластмаса. Това е над два пъти повече от произведеното през 2018 г. 

Компанията за спортни стоки казва, че партньорството е попречило на 2810 тона пластмаса да достигне океаните. Но как се правят тези обувки?

Всичко започва на плажа. Parley и нейните партньори събират боклук от крайбрежните райони като Малдивите. След това отпадъците се сортират и рециклируемата пластмаса се изпраща в преработвателно предприятие на Adidas. Adidas използва пластмасови бутилки, които съдържат полиетилен терефталат или PET. Това, което не може да се използва, се изпраща в обичаъйните съоръжения за рециклиране.

Преработвателното предприятие смачква, измива и дехидратира отпадъците, не оставяйки нищо друго освен малки пластмасови люспи. Люспите се нагряват, изсушават и охлаждат, след което се нарязват на малки гранули от смола. Обикновено полиестерът се произвежда от петрол. Но Adidas стопява тези пелети, за да създаде нишка, която се превръща в нещо, наричано ​​Ocean Plastic - форма на полиестерна прежда. 

Adidas използва Ocean Plastic за оформяне на горните части на обувки и дрехи като потници. Всеки елемент от колекцията Parley е направен от най-малко 75% прихванат морски боклук. И все още отговаря на същите стандарти за производителност и комфорт на другите обувки на Adidas. Рециклираният полиестер използва по-малко вода и по-малко химикали и помага да се предотврати замърсяването с пластмаса.

Целта на Adidas е да замени целия необработен полиестер с рециклиран полиестер до 2024 г. В момента повече от 40% от облеклото на Adidas използва рециклиран полиестер. Може би сте виждали рециклирани спортни дрехи на Adidas, без дори да сте забелязали това. Облекло, направено с Ocean Plastic, се използва в колежа по футбол, бейзбол, NHL, Australian Open и др. Но това не премахва изцяло замърсяването с пластмаса. Прането на полиестерни дрехи може да създаде микрофибър, който отново да се окаже в океана.

Затова Adidas предлага клиентите да перат дрехите си по-рядко, да използват студена вода и напълно да пълнят машината всеки път.

Но това е само първата стъпка. Adidas също така разработва 100% рециклируема обувка, наречена Futurecraft Loop. Тази обувка е направена така, че да бъде отново използвана. Защото може да бъде върната и преработена така, че да се направи чисто нов чифт.

Очаква се Futurecraft Loop да бъде наличен през 2021 година.

С помощта на Parley for the Oceans, Adidas използва лесно достъпни материали за производството на нови продукти. Което е голяма стъпка към устойчиво бъдеще.
Коментари: 0