Администрацията на Байдън отваря нови центрове за мигранти в Тексас

Мярката идва след увеличения брой на непълнолетни имигранти и разпространени снимки на лоши условия в действащ център

Администрацията на Байдън отваря нови центрове за мигранти в Тексас

Снимка: Unsplash

288 ~ 1 мин. четене

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще отвори нови центрове за прием на имигранти в щата Тексас, предава BBC. Това се случва след като снимки на действащ център с шатри, в които са настанени голям брой непълнолетни имигранти, предизвикаха възмущение. 

Снимките са първите, които показват условията в подобни съоръжения, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност. Критиците обвиняват новия президент за нарастването на нелегалната миграция в САЩ.

Имиграционната политика на Байдън предвижда непридружените деца да не бъдат връщани на границата, а да се разпределят към приемни семейства в Съединените щати. Но това е довело до значително увеличаване на броя на непълнолетни имигранти, които спят завити с фолио и нямат никаква социална дистанция, както се вижда на снимките, разпространени от конгресмен от Тексас.

От Белия дом обявиха, че в следващите дни ще се осигури настаняване, при което децата ще имат достъп до здравни, образователни и правни услуги.

През последните месеци броят на непридружените непълнолетни на границата се е увеличил рязко.

Американското правителство заяви, че иска да работи с Мексико и Гватемала за справяне с основните причини за проблема, които включват широко разпространената бедност и насилие в Централна Америка.

Администрацията на президента Джо Байдън се опитва от седмици да не позволи на обществеността да види тези центрове, забранявайки и на журналисти да ги посещават. 

Коментари: 0