АЕЦ \"Козлодуй\" може да работи още 30 години

Това смята вицепрезидентът на Русатом Вадим Титов

АЕЦ \
АЕЦ "Козлодуй" може да работи още 30 години. Това мнение изказа Вадим Титов, вицепрезидент на „Русатом международна мрежа“, който отговаря за пазарите в Централна Европа, предаде БГНЕС. „Русатом“ е част от руската държавна корпорация „Росатом“, която се занимава с изграждането на ядрени централи по руска технология. 

„Ние разбираме важността за България от удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ние сме много признателни, че „Росатом“ беше избран като изпълнител при извършване на модернизацията на 5 блок“, каза Вадим Титов. „От наша гледна точка, проектът се реализира, спазвайки всички изисквания, които сме съгласували. Работа въври интензивно. Проектът е с много къси срокове, но ние правим всичко, които зависи от нас, за да ги спазим“, заяви той. 

Титов отбеляза още много високото ниво на взаимодействие и пълното разбиране между руските и българските специалисти. Той предположи, че аналогични действия ще бъдат извършени и по 6 блок, за да се удължи неговият ресурс. 

„Надяваме се, че „Росатом“ ще бъде избран отново в консорциума, който ще извърши удължаването на живота на 6 блок. Убедени сме, че с нашите български колеги ще завършим тези дейности и ядрената централа ще продължи да работи ефективно“, посочи Титов.

Той припомни, че руската страна вече няколко десетилетия доставя гориво за работата на АЕЦ „Козлодуй“. 

„Надявам се, че ще продължим да извършваме доставките и през следващите години, спазвайки всички условия и срокове“, отбеляза Титов и добави, че руската страна постоянно работи за модернизацията на ядреното гориво. 

„Инвестираме по 30 милиона евро всяка година за научни работи за усъвършенстването на горивото. Убеден съм, че и в България ще работим заедно с българските възложители по усъвършенстването на горивото и за повишаване на ефективността на ядрените блокове“, каза той.

Лицензите за работата на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" изтичат съответно през 2017 и 2019 г. В България процедурата по удължаването на живота им стартира през 2012 г. Обикновено подобен род дейности се подготвят много щателно и започват най-малко 6 години преди крайния срок, но нашата страна закъсня по политически причини. В началото на октомври 2014 между АЕЦ "Козлодуй" и консорциума, включващ "Росенергоатом", "Русатом Сервис" (двете компании влизат в „Росатом“) и "Електрисите дьо Франс", беше подписан договор за удължаването на живота на 5 блок на Козлодуй. Благодарение на предстоящата модернизация животът на ядрения блок може да бъде удължен с няколко десетилетия.
Коментари: 0