Агенцията по храните изтегля 25 тона сладолед и 9 тона майонеза заради зараза с яйчен прах

Мерките се предприемат превантивно, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове,

Агенцията по храните изтегля 25 тона сладолед и 9 тона майонеза заради зараза с яйчен прах

Над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза са произведени в България със съдържание на опасния инсектицид финпронил яйчен прах. На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложения яйчен жълтък. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под официален контрол, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Агенцията е предприела превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки.

Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.

Във връзка с получената в България пратка яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил яйца, Българската агенция по безопасност на храните до момента установи, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен. До този момент е констатирано, че яйчния жълтък на прах е вложен в много минимални количества (от 0.9 до 2.9%) при производството на 

Коментари: 0