Проучване подреди най-безопасните и точни авиокомпании

Както и летищата с най-точно изпълнявани полети

Проучване подреди най-безопасните и точни авиокомпании

Снимка: Pixabay

7460 ~ 2 мин. четене
Най-безопасните и точни авиокомпании в света са в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщава Bloomberg. Класацията е изготвена от специализираното издание AirlineRatings.com, което нарежда австралийската Qantas Airways Ltd на първо място по безопасност. След нея са новозеландската Air New Zealand Ltd и тайванската Eva Airways Corp.

Singapore Airlines Ltd е на 6-о място, Cathay Pacific Airways - на 9-о и Virgin Australia Holdings Ltd - на десето.

AirlineRatings.com обяви, че взема предвид фактори, включително одити на ръководните и отрасловите органи, регистър на сериозните инциденти, рентабилност и възраст на флота от самолети.

В отделно проучване на OAG Aviation Worldwide Ltd се оказа, че индонезийската Garuda е коронована за най-точният превозвач на 2019 г. Copa Airlines SA от Панама се класира на второ място сред авиокомпаниите, чиито самолети пристигат или заминават в рамките на 15 минути от предвиденото време.

Японската Skymark Airlines Inc, Hawaiian Airlines Inc и Latam Airlines Group SA оформят първите пет. Сред основните американски превозвачи, Delta Air Lines Inc е единственият, който влиза в Топ 20.Броят на световните въздушни пътници ще се е удвоил до 8.2 милиарда до 2037 г. благодарение на икономическия растеж и нарастващата средна класа, според Международната асоциация за въздушен транспорт. Повече от половината от тези пътници ще дойдат от Азиатско-тихоокеанския регион, водени от търсенето от страни като Китай и Индия. 

Очаква се около 4.7 млрд. души да пътуват тази година, 4% повече в сравнение с 2019 г., съобщи IATA през декември.

Сред мегалетищата, класирани от OAG - тези, които обслужват повече от 30 млн. пътници на авиокомпании - Шереметиево в Москва оглави списъка за най-добро изпълнение на полетите през миналата година. Класирането се основава на съотношението на полетите на всяко летище, които пристигат и заминават в рамките на 15 минути от планираното време.

На второ място е летище Ханеда в Токио, а на трето - Чанги в Сингапур.

За разлика от лошите показатели на своите авиокомпании, летищата на САЩ се представят добре по точност. Шест от Топ 10, спазващи най-точно времето за кацане и излитане, са американски, като Атланта е на четвърто място. Сиатъл - на пето място, а Лос Анджелис - на седмо място. Летище Джон Ф. Кенеди влиза в Топ 10, а Банкок и Амстердам отпадат.


Коментари: 0