Активи за $145 млн. са изгубени заради смъртта на шефа на криптоборса

Само той имал паролата за портфейлите

Активи за $145 млн. са изгубени заради смъртта на шефа на криптоборса
Смъртта на един канадски предприемач доведе до загубата на огромно количество криптовалути, недостъпни за хората, които ги притежават.

Quadriga, най-голямата борса за криптовалута в Канада, заяви, че няма достъп до $145 милиона биткойн и други дигитални активи, след като Джералд Котън, нейният 30-годишен изпълнителен директор и съосновател, почина от усложнения, произтичащи от болестта на Крон, докато пътува в Индия.

Много от цифровите валути, притежавани от Quadriga, се съхраняват офлайн в сметки, известни като "студени портфейли", начин за защита от хакери. Изглежда че Котън е бил единственият човек, който има достъп до портфейлите, според съдебни документи, цитирани от канадските медии и публикувани от сайта за криптоновини CoinDesk. Директорът единствен знаел паролите за достъп до портфейлите.

Този необичаен случай изтъква рисковете, пред които са изправени инвеститорите, притежаващи активи в слабо регулираната индустрия.

Смъртта на Котън вкара Quadriga в криза и сега тя търси начин да компенсира повече от 100 000 потребители. Компанията подаде молба за защита от кредитори във Върховния съд на Нова Скотия.

Борсата е наела технически експерти, които да опитат да хакнат лаптопа на Котън и други устройства, за да изтеглят липсващите криптовалути, но от компанията предупредиха, че някои от тях могат да бъдат загубени.

Quadriga дължи и около 70 млн. канадски долара (53 млн. щатски долара) в брой, които не може да изплати, обяви фирмата.
Коментари: 0