Активни потребители: Прокуратурата да разследва случая с месото със салмонела

Само от октомври до сега БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви експерт

Активни потребители: Прокуратурата да разследва случая с месото със салмонела

Снимка: Pixabay

Прокуратурата и Министерството на земеделието трябва да се заемат със случая на заразеното със салмонела месо, внос от Полша. Причината е, че Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) си замълча, въпреки че става въпрос за опасни храни. Това каза д-р Сергей Иванов от Асоциацията „Активни потребители“ в интервю за БНР.

"БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела", заяви Иванов във връзка с опасността от заразяване, след като стана ясно, че най-малко 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар.

„От последния ден на октомври до момента България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. А от началото на годината са около 19“, обясни експертът. „Имаме над 500 случая на болни пациенти от началото на годината. В събота проф. Даскалов от Агенцията по храните, който отговаря за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т. е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила", обясни Иванов.

По-миналата седмица в София имаше 8 случая на заболели със салмонела, което е увеличение, посочи още д-р Иванов и уточни: „Имаме сравнително висока заболеваемост и на салмонела, и на много други болести, свързани с храни. Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, произведена в България, със салмонела“.

Коментари: 0