Акциите на Amazon за първи път надхвърлиха $3000

От началото на годината компанията на Джеф Безос вече е поскъпнала с над 60%

Акциите на Amazon за първи път надхвърлиха $3000

Снимка: БТА

1708 ~ 2 мин. четене

Акциите на Amazon за първи път надхвърлиха 3000 долара, след няколкомесечен стабилен растеж, предава Bloomberg. Акциите на гиганта за електронна търговия се повишиха с 4.37% до 3027.10 долара към 18:50 ч. българско време в понеделник, което доведе до ръст от началото на годината в размер на 63%.

Amazon се открои в началото на коронакризата като стабилна публична компания, тъй като потребителите заложиха на онлайн пазаруване. Това доведе до все по-голямо търсене в Amazon - толкова голямо, че през март и април компанията нае поне 175 хил. нови служители, които да работят за изпълнение и доставка.

В същото време Amazon Web Services (AWS), облачният бизнес на компанията, също тръгна рязко нагоре, тъй като дори Световната здравна организация използва AWS за събиране на епидемиологични данни от различни страни, докато националната здравна служба на Англия използва AWS при анализа на заетостта на болниците и капацитета на спешните отделения.

В разгара на търсенето Amazon се сблъска с някои предизвикателства. В определени моменти в съобщение на сайта за електронна търговия се казваше, че различни продукти не са налични или понякога доставката не е налична веднага. Но като цяло Amazon излезе от затрудненията чрез наемане на нови хора и в резултат на това помогна на клиентите през кризата. Ако тези клиенти бъдат удовлетворени, е вероятно да продължат да поръчват от платформата дори когато коронакризата приключи.

Очаква се Amazon да отчете финансовите си резултати за второто тримесечие по-късно този месец. В последния си доклад компанията заяви, че през второто тримесечие очаква да реализира 4 млрд. долара оперативна печалба. Нетните ѝ продажби нараснаха с 26% през първото тримесечие до 75.5 млрд. долара. Инвеститорите ще имат поглед върху това как продажбите вървят през второто тримесечие, когато бизнесът „натисна“ рестарт и потребителите започнаха да пазаруват по-свободно във физически магазини.

Подкрепи Economic.bg