Акциите на Boeing продължават да се понижават

Книжата на Facebook също поевтиняха с 3.3% заради притесненията около защитата на личните данни

Акциите на Boeing продължават да се понижават
Въпреки предстоящата натоварена седмица, в която акцент ще бъдат вотът за Брекзит, заседанието по парична политика на Федералния резерв и срещата на върха на ЕС. Повечето индекси успяха да завършат на зелена територия. На Уолстрийт Amazon и Apple изпъкнаха за разлика от Boeing и Facebook. 

Индустриалният бенчмарк Dow Jones записа четвърта поредна печеливша серия благодарение на компенсирането на Apple спрямо Boeing. Широкият показател S&P 500 нарасна с 0.37%, докато енергийният и финансовият сектори отчетоха ръст с по над 1%. Технологичният NASDAQ също прибави 0.34% към стойността си, след като акциите на Amazon поскъпнаха с над 1.5%. 

Цената на акциите на Boeing се понижи с над 1.5%, след като стана ясно, че Министерството на транспорта и федерални прокурори следят развитието около случая със самолетите 737 MАХ на компанията. Книжата на Facebook също поевтиняха с 3.3% заради притесненията около защитата на личните данни. 

Вниманието на инвеститорите е насочено и към търговските преговори между САЩ и Китай. Очаква се двете страни да постигнат търговско споразумение в края на март или през април. Надеждите, че Китай и САЩ ще разрешат търговския си спор подкрепят фондовите пазари тази година след значителните разпродажби в края на миналата. По-голямата част от европейските акции регистрираха макар и слаби ръстове.        

Бенчамаркът на сините чипове в Лондон прибави почти процент към стойността, докато френският CAC напредна с 0.14%. Германският показател DAX обаче приключи с четвърт процент по-малко. Банковият сектор и суровините отбелязаха ръст от 1.6%, а акциите на Deutsche Bank и Commerzbank поскъпнаха съответно с 4.6% и 6.8%, след като най-големите кредитори в Германия потвърдиха, че са започнали преговори за сливане. 

Гласуване за Brexit

Днес ще се проведе ново гласуване на британския парламент относно сделката по развода на Обединеното кралство с Европейския съюз. Необходими са 320 вота за одобрение от общо 639 гласа. Вотът ще покаже дали ще се състои втори референдум дали страната да напусне Съюза.

След потвърждението на двата най-големи германски кредитори Commerzbank и Deutsche Bank за работа по потенциално сливане, акциите на Commerzbank скочиха с над 3% в първия търговски ден  след новината и се доближиха до горната граница на формирания от началото на годината възходящ канал. През идните ден-два очакваме по-точно установяване на движението. Пробив над съпротивата и изкачване до 8 евро на акция биха били достатъчно добър бичи сигнал.

Валутната двойка достигна тежката съпротива при малко над 1.01 и отново отстъпи до 50-периодната средна ЕМА при 1.00. Пробив на пълзящата средна ще даде поле за понижение до 0.9950 и 0.9900, но тази подкрепа не бива да се подценява – след изкачването на котировките над нея в началото на януари два пъти е правен опит за пробив, но все неуспешен. Повторение на ситуацията ще даде възможност за покупка с цел 1.01.

Европейският бенчмарк продължава възходящото си движение, но от края на февруари котировките са под досегашната линия на подкрепа. Ходът е подкрепен от 50-периодната средна ЕМА и в близките дни очакваме Брентът отново да тества доскорошната подкрепа и настояща съпротива. Знак за покупка би било поскъпване над 68 долара за барел. 

Индустриалният индекс срещна съпротива при 26000 пункта в края на февруари и в началото на март се понижи до под 25500 пункта, след което започна плахо покачване по линията на подкрепа. Очакваме изкачване на котировките отново до 26000 пункта, като вече при неуспешен пробив ще може да се влезе в къса позиция с цел 25700 пункта. При изкачване над 26200 пункта ще може да се влезе в средносрочна дълга позиция.
Коментари: 0