Акциите на зелена територия

В Европа акциите докоснаха триседмичен връх

Акциите на зелена територия

Снимка: БТА

Индустриалният Dow Jones отбеляза първата си тридневна печеливша серия от ноември насам, след като вчера финишира с 256 пункта повече. Повечето акции завършиха на зелена територия, а инвеститорите бяха обнадеждени от преговорите между САЩ и Китай в Пекин. S&P 500 нарасна с близо процент, поведен от сектора на недвижимите имоти и сектора на комуникациите. На годишна база бенчмаркът се е увеличил с 2.7%.

Технологичният NASDAQ се изкачи с 1.1% нагоре, а от началото на годината е нараснал с близо 4%. След като Apple понижи тримесечната си прогноза за приходите заради слабите продажби в Китай, вчера книжата на гиганта поскъпнаха с 1.9 на сто, а изпълнителният директор Тим Кук заяви, че „екосистемата“ на компанията не е била по-добра.

В Европа акциите докоснаха триседмичен връх, а доларът достигна 11-седмичното си дъно спрямо еврото. Една от най-търгуваните европейски компании Carrefour поскъпна с 2,7%, което поведе френския индекс САС с 1.15% нагоре. Британският FTSE пък нарасна с 0.74%, а немският бенчмарк DAX – с 0.52%, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Акцентите днес

Изявление от Марк Карни

Днес в 17:30 часа председателят на Английската централна банка Марк Карни ще направи изявление, на което ще се очаква Банкерът да коментира предстоящото в средата на месеца гласуване за Брекзит, както и бъдещата политика на АЦБ при наближаващия през март развод на Острова с ЕС.

FOMC Meeting Minutes

В 21:00 часа ще бъде публикуван протоколът от последното заседание на Федералния резерв, като в него подробно ще бъде описана позицията на Комитета по отношение на паричната политика, а пазарните участници ще следят за насоки относно резултата от бъдещите решения за лихвените проценти.

Основен лихвен процент и пресконференция – Канада

В 17:00 часа българско време ще стане ясно дали Канадската централна банка ще запази отново основния лихвен процент непроменен на ниво от 1.75%, а час по-късно ще се проведе и пресконференция. При промяна на лихвите е възможно да възникне волатилност при валутните двойки, съдържащи в себе си канадския долар.

Инструменти на фокус

Tesla - Седмична

Tesla е една от силно волатилните компании за изминалата година. След като през последните три-четири седмици акциите „кръжат“ около 50-седмичната средна, която се явява стабилна подкрепа, обръщаме внимание на индикатора Стохастик, който излезе от зона на прекупен пазар, но сякаш му предстои ново повишение. Задържането на акциите над 300 долара през последните месеци, които оцветиха пазарите в червено, не бива да се подценява, поради което смятаме, че е възможна средносрочна покупка с цел отново 370-380 долара на акция.

EUR/CHF – Дневна

През последните месеци постепенното поскъпване на швейцарския франк спрямо еврото беше ограничено до максимум 1.12. Образува се формация триъгълник, за която е характерно значително понижение или повишение в котировките след излизане от острия ъгъл – в случая движението е ограничено около 1.1220-1.1250. Ако стойностите пробият някоя от двете граници на подкрепа или съпротива, ще може да се влезе в съответна позиция веднага на по-изгодни цени.

Oil UK – 4 часова

След драстичното понижение в цената на европейския сорт петрол през изминалите месеци, от края на декември наблюдаваме прецизно движение във възходящ канал, като в първите дни на новата година котировките се изкачиха над 50-дневната пълзяща средна, а индикаторът Стохастик е с възходящо движение. Очакванията ни са цената да продължи да расте до 60 долара на барел, където е възможно да бъде срещана съпротива. Дотогава може да се влезе в дълга позиция с прибиране на печалбите при около 60 долара.

S&P 500 - Дневна

Индексът, измерващ щатската икономика, прави забележително завръщане от Коледа и от 26 декември до вчера е добавил близо 10% към стойността си. Очакваме с интерес дали ще има успешен пробив на линията на съпротива при 2600 пункта. При неуспех ще може да се влезе в къса позиция с цел 2500, но при покачване на котировките над това ниво, ще може да се влезе в дълга позиция до достигане на стойностите при 200-дневната средна, които в момента са около 2700 пункта.

Коментари: 0