Акционерите на Lufthansa одобриха германския спасителен план

\"Ние просто нямаме пари\", каза председателят на Lufthansa Карл-Лудвиг Клей пред акционерите по време на събранието

Акционерите на Lufthansa одобриха германския спасителен план

Акционерите на Lufthansa одобриха спасителния план на германското правителство от 9 млрд. евро днес на извънредно общо събрание, пише CNN. Добрата новина идва след напрегната седмица, в която най-големият собственик на акции на световната авиокомпания заплаши да блокира сделката.

Бизнесменът Хайнц Тийл се противопостави на спасителния пакет, който ще даде на правителството 20% дял в авиокомпанията и ще намали стойността на собствения му 15% дял. Но само няколко часа преди гласуването той отстъпи, проправяйки пътя на сделката да бъде одобрена.

"Ние просто нямаме пари", каза председателят на Lufthansa Карл-Лудвиг Клей пред акционерите по време на събранието в четвъртък. Резервите, натрупани през добрите години, скоро ще бъдат изчерпани и без помощ от страна на държавата да се изчерпи несъстоятелността, добави той.

Акционерите, притежаващи 39% от акциите на компанията, гласуваха почти единодушно, за да подкрепят спасяването. Приемането на сделката на масата беше „рационалното решение при обстоятелствата“, каза Пер-Ола Хелгрен, инвестиционен анализатор и директор в немската банка Landesbank Baden-Württemberg.

Гласуването срещу сделката би означавало "поемане на голям риск", което потенциално ще принуди Lufthansa да започне производство по несъстоятелност, добави той.

Коментари: 0