Португалия отново затваря части от Лисабон заради Covid-19

Единственият ефективен начин за контролиране на пандемията е да останете у дома, когато е възможно, каза премиерът Антонио Коща на пресконференция днес

Португалия отново затваря части от Лисабон заради Covid-19

Снимка: БТА

Хората в няколко части на Лисабон ще трябва да се върнат вкъщи от следващата седмица, тъй като португалските власти се опитват да се справят с тревожната вълна от заразени с коронавирус в покрайнините на града. Това решение обяви правителството днес, цитирано от Reuters.

На живеещите в засегнатите райони на столицата - общо 19 енории, които не включват центъра на Лисабон, ще бъде разрешено да напускат дома си само за да купуват стоки от първа необходимост, като храна или лекарства, и да пътуват до и от работа.

„Единственият ефективен начин за контролиране на пандемията е да останете у дома, когато е възможно, да поддържате физическо разстояние по всяко време и винаги да поддържате стандартите за защита и хигиена“, каза премиерът Антонио Коща на пресконференция.

Мярката ще бъде в сила от 29 юни до 12 юли и след това ще бъде преразгледана, става ясно правителствения документ.

В обозначените 19 области ще има ограничение от пет души за сбирки, в сравнение с 10 в централните части Лисабон като цяло и 20 за останалата част от страната.

Ще има повече полицейски патрули, които да гарантират, че хората спазват правилата, а тези, които не спазват, ще бъдат наказани, каза Коща.

Португалия, която отчете общо 40 415 случая и 1549 смъртни случая от коронавирус, е смятана за успешна в борбата срещу вируса.

Но локализираните огнища в по-бедни квартали и индустриални центрове, както и произтичащи от партита по крайбрежието, поддържат случаите с постоянен дневен темп от стотици за последния месец.

Заради снимки на препълнени влакове и автобуси до и от центъра на града, много хора обвиняват именно препълнения обществен транспорт за новите случаи.

Коментари: 0