Акцизът на бездимните цигари се вдига от 1 октомври

Депутатите окончателно одобриха промените днес

Акцизът на бездимните цигари се вдига от 1 октомври
1396 ~ 1 мин. четене

Акцизната ставка за нагреваемите тютюневи изделия се увеличава от 152 лв. на 233 лева за килограм, реши окончателно парламентът днес. Новата ставка върху бездимните цигари влиза в сила от 1 октомври тази година.

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от депутати от ГЕРБ.

В момента стойността на акциза в крайната цена на кутия стикове за устройствата IQOS (засега единствените лицензирани в България) беше 93 ст., а крайната цена за 20 стика е 5.5 лв. След промените делът на акциза ще се увеличи до 1.43 лв., а крайната цена – малко над 6.5 лв.

По-високия акциз беше приет с мотив, че в бюджета ще влязат повече средства, предвид нарастващия пазарен дял на този тип тютюневи изделия.

Първоначално се предлагаше акцизът на бездимните цигари да се изравни с този на обикновените цигари, но впоследствие текстовете претърпяха промени, заради противопоставяне на част от "Обединени патриоти".

В хода на дебатите днес Георги Търновалийски от БСП за България възрази срещу влизането на новата акцизна ставка в сила от 1 октомври. Законът е лобистки за бюджета, така беше обяснено, но зад това бързане според мен прозират други намерения, коментира той. Търновалийски посочи, че законът за публичните финанси ясно казва кога се увеличават данъците (бел.ред. обикновено промените в акцизите влизат в сила от началото на новата календарна година).

Отпаднаха предложенията за въвеждане на бандерол за бирата, бутилирана в опаковки над 5 литра.

Подкрепи Economic.bg