Алексиев уволни шефа на „Морска администрация“ заради заседналия кораб

Капитан Живко Петров ръководеше неуспешната операция по разтоварване на плавателния съд, заседнал край Камен бряг

Алексиев уволни шефа на „Морска администрация“ заради заседналия кораб

Снимка: БТА

2147 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Транспортният министър Христо Алексиев уволнява със заповед от днес директора на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ капитан Живко Петров. На негово място ще бъде назначен капитан Венцислав Иванов. Това стана ясно от брифинг на министър Алексиев.

Причината е провалената операция по разтоварване на кораба, заседнал край бреговете на Камен бряг.

Установих една сериозна неадекватност и това е най-леката дума, която използвам“, заяви Алексиев.

Няма данни за сериозно изтичане на товара в морето. По думите на Алексиев представители на МОСВ правят замервания на водата и не са установили отклонения. Припомняме, че при неуспешна операция, азотните торове бувално се изсипваха в морето.

Операцията по укрепване на кораба ще продължи при по-добро време. Има няколко варианти – отново да се ползва кран, с който да се разтовари товарът или да бъде преместен в специални торби, които да бъдат изнесени с хеликоптер.

Алексиев уточни, че вече е установен контакт с три компании, които се занимават с подобно „спасяване“ на кораби. Представителите на „Морска администрация“ ще работят с фирмите, за да съставят план за извеждането на плавателния съд.

Министърът бе категоричен, че няма забавяне от страна на държавата. Той обясни, че България не е „арабска държава“, която да превземе веднага кораба, щом той заседне. Алексиев намекна за предизборни саботажи.

Да, разбирам, предизборна компания е, но трябва да пазим интереса на държавата. Когато саботират служебното правителство саботират държавата."

По отношение на действията на администрацията Алексиев уточни, че има съмнения за определени търговски и лобистки намеси, но не разполага с достатъчно факти, за да ги съобщи. Министърът ще поиска и още уволнения в „Морска администрация“ на определени хора, които не са си свършили работата.

Подкрепи Economic.bg