„Алфатур“ фалира, всички резервации за празниците са отменени

Туроператорът е загубил голяма част от основните си пазари заради геополитически сътресения и голяма конкуренция

„Алфатур“ фалира, всички резервации за празниците са отменени
4217 ~ 2 мин. четене
Един от най-големите туроператори в България - „Алфатур“ АД, фалира и всички резервации за коледните и новогодишните празници са отменени. Дружеството съобщи официално, че е подало молба в съда за откриване на производство по несъстоятелност, в рамките на което ще се предприемат законоустановените действия за събиране на вземанията и разплащане с кредиторите на дружеството.

Като причина за банкрута компанията, която е на пазара вече 18 години, изтъква революциите в Тунис и Египет, както и последвалите бомбени атентати в Турция. Изтъква се и агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании, довело до срив на продажбите по европейските дестинации и по направление ОАЕ. Поради тези причини „Алфатур“ е загубила основните си дестинации, които съставляват около 80% от бизнес.

В последните дни установихме, че сме в обективна невъзможност да гарантираме разплащанията на коледно-новогодишните пътувания, което би могло да доведе до кризисни ситуации по време на празниците, изразяващи се в оставени хора по летищата и ненастанени в хотелите, се казва в съобщението.

Клиентите на туроператора, които са внесли депозити или са платили изцяло своите почивки, няма да загубят парите си. Те са гарантирани със застраховката „Отговорност на туроператора“, сключена между агенцията и „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС“ АД с покритие 1 400 000 лв.

Считаме за правилно обаче, още отсега да кажем, че така планираните пътувания няма да могат се осъществят през нашата агенция, се казва в съобщението.

Пътуванията на всички хора, които в момента се намират зад граница, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети за връщане или отказ за настаняване по хотели.

Междувременно от  Tez tour съобщиха, че ще обслужват клиентите на Алфатур по свои програми. 
Подкрепи Economic.bg