Алишер Усманов пренасочи капиталите си обратно към Русия

Прехвърлянето на контролните му пакети не е свързано със санкциите

Алишер Усманов пренасочи капиталите си обратно към Русия

Най-богатият руснак – магнатът Алишер Усманов, реши да прехвърли огромната си бизнес империя изцяло в руското икономическо пространство. Основната причина за решението му е намерението на Владимир Путин да осъществи амнистия на капиталите, чрез програма за деофшоризация на руската икономика.

Тази програма предполага въвеждане на драстични промени в Данъчния кодекс на Русия, които се отнасят главно до облагането на печалбата на чуждестранните компании. Така Усманов едновременно ще подкрепи руската икономика в труден момент и ще спести милиони от данъци.

След като през лятото на тази година милиардерът от узбекски произход реши да отстъпи съществен дял от холдинга „USM Holdings Ltd“, на който е мажоритарен собственик, сега той отново предприема стратегически ход, целящ да овладее загубите му от последните няколко месеца, възлизащи на 6.4 млрд. щатски долара. През месец август той осъществи обратно изкупуване на част от акциите си, насочени към членовете на ръководния екип на холдинга и така се застрахова от евентуални санкции от страна на САЩ и ЕС.

В портфолиото от компании, които Алишер Усманов непряко управлява се забелязват основни икономически фактори на руския и европейски пазар.

ОАО МегаФон е водещ руски телекомуникационен оператор с повече от 70 млн. клиенти. Освен в Русия подразделения на МегаФон има в Таджикистан, Абхазия и Южна Осетия, като перспективата пред компанията е поетапно разширяване на целевите пазари.

Металлоинвест е основен производител на желязна руда в света, а също така и голям индустриален фактор на пазара за стомана. Фирмата добива 14.6 млрд. т. желязна руда и разполага със запаси за 150 години напред.

Освен тях Усманов е акционер във Фейсбук и един от най-популярните футболни клубове в световен мащаб – Арсенал. Той също така е президент на Международната федерация по фехтовка. Нито една от фирмите му не попада в списъците със санкционирани от САЩ и ЕС организации.

Коментари: 0