Скандал в парламента с максималния осигурителен доход

ГЕРБ гласува той да остане 2400 лв. при първоначално предвидени 2600 лв., Калфин и БСП гневни

Скандал в парламента с максималния осигурителен доход

Скандал се развихри в парламента покрай приемането на цифрите за максималния осигурителен доход. Парламентарната група на ГЕРБ бламира социалния министър Ивайло Калфин, като внесе и гласува ключова поправка в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г.

В последния възможен момент при гласуването на бюджета на ДОО за догодина от ГЕРБ предложиха максималният осигурителен доход да остане 2400 лева, въпреки че първоначалното предложение бе за повишение с 200 лева до 2600 лева. Само минути по-рано Ивайло Калфин обяви, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличава, но това трябва да става плавно и за това се предлага такова увеличение.

По време на дебатите изненадващо Делян Добрев внесе редакционна поправка, която оставя максималният осигурителен доход на ниво от 2400 лева. Първоначално предложението му дори не беше прието сериозно, като от опозицията му припомниха, че това изменя приходната част на бюджета на ДОО за догодина, която вече е била приета. Същият аргумент застъпи от трибуната и министър Калфин.

В защита на Делян Добрев се изказа и председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова, която обяви, че у нас непрекъснато се говори за грижа за хората с по-ниски доходи, но не се обсъжда задържането в страната на висококвалифицираните млади българи. Евентуално повишение на максималния осигурителен доход може да ги накара да напуснат, каза тя. В отговор Ивайло Калфин обяви, че и в момента навсякъде в чужбина данъка и вноската са по-големи. "Предлагам да се запази това, което е предложено", призова Калфин.

Предложението за увеличение от 2400 на 2600 лева беше прието от комисията по бюджет и финанси в този му вид, но днес в зала настъпи обрат. Малко преди гласуването Янаки Стоилов от БСП обяви, че по този начин ГЕРБ бламират социалния министър и поставят под въпрос дали той трябва да остане на поста си. Стоилов обяви, че от БСП са предложили този праг да се покачи до 3000 лева, но в момента изпадат в ситуация за защитават поне увеличението от до 2600 лева.

Първоначално предложението бе прието със 108 гласа "за", 42 "против" и 30 въздържали се, но Янаки Стоилов поиска прегласуване с аргумента, че мнозинството трябва да разбере, че не подкрепя внесения от правителството бюджет. Намалявате приходите в ДОО и не обяснявате до какво ще доведе това в разходната част, подчерта Стоилов. Въпреки това дори след прегласуването изненадващото предложение на Делян Добрев бе прието.

"Това обърна целият бюджет на държавата, намалихте приходите с 60 млн. лева в ДОО. Трябва да намалите и разходите с 60 млн. лева. Разбихте всичко, сега каквото и да гласуваме, няма значение - 60 млн. лева ви липсват", добави Корнелия Нинова в правото си на отрицателен вот.

В крайна сметка второто гласуване доведе до 103 гласа "за", 36 "против" и 28 въздържали се. 70 души от ГЕРБ бяха "за", 2-ма гласуваха против, а 1 се въздържа. Против гласува и Радан Кънев от Реформаторския блок, а основната част от неговата група се въздържа. На практика поправката мина с помощта на ДПС, като 22-ма от техните депутати гласуваха "за". Поправката бе подкрепа и от БДЦ.

С друго гласуване депутатите решиха минималният осигурителен доход за земеделските производители от догодина да бъде 300 лева. В момента той е 240 лева, като първоначално правителството предложи увеличение до 420 лева, което предизвика остра реакция и протести и принуди ГЕРБ да отстъпи. 

Ако по този начин се гласува по важни теми, аз не виждам с какво мога да съм полезен в тоя кабинет. Такова решение създава пълен хаос в цялата бюджетна процедура и трябва да се започне отначало. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти в Народното събрание след гласуването на текстовете.

"Ще бъде скандално, ако не се подкрепи внесения от правителството текст. Той е обсъждан с тристранните партньори, обсъждан е в комисия, в правителството. Не може да се правят импровизации", каза видимо изненадан Калфин.

Социалният министър обясни, че веднага след гласуването е разговарял с председателя на парламента Цецка Цачева, която му е обяснила, че този член не е гласуван окончателно, защото до момента са гласувани само отделните предложения, но не и членът в неговата цялост. Ако все пак текстът окончателно бъде приет, цялата процедура трябва да започне отначало, каза Калфин. По думите му, трябва да бъде изгласуван отново както бюджетът на НЗОК, така и всички приети до този момент членове на бюджета на ДОО.

"Така просто не може да се работи", каза Калфин с уговорката, че би желал да изчака какво ще се случи след почивката. По този начин не се приема бюджет, категоричен бе той. Това не е нормална процедура, добави Калфин.

Според него промяната максималният осигурителен доход да остане 2400 лева и да не се приеме увеличението до 2600 лева означава разлика от 31 млн. лева. С тази теза не сe съгласи Менда Стоянова, според която няма нужда от стартиране отначало на цялата процедура по бюджетите. Макар Стоянова да е председател на бюджетната комисия, която е приела увеличаването на максималния осигурителен доход, тя обяви, че подкрепя предложението на Делян Добрев.

Самият Добрев пък коментира, че е разговарял с финансовия министър Горанов и той също подкрепя тази мярка. Запитан защо не е направил предложението по-рано, Добрев отвърна, че не е могъл. 

Коментари: 0