Аляска официално легализира марихуаната

Навършилите най-малко 21 години получават право да притежават до една унция (малко над 28 грама) марихуана и до шест растения

Аляска официално легализира марихуаната
3992 ~ 2 мин. четене
Аляска официално легализира използването, отглеждането и притежаването на марихуана, ставайки третия американски щат, който сваля забраната от леката дрога след Колорадо и Вашингтон, съобщават световните медии. Към тези щати се включва и Орегон, където обаче либералният режим влиза в сила една година след приемането на поправките.

Припомняме, че през ноември 52% от жителите на щата подкрепиха документ, наречен Measure 2, който разрешава свободната употреба и отглеждане на трева на възрастни. Вотът от миналия ноември беше третия опит в Аляска да се легализира тревата, като преди това са правени две неуспешни гласувания през 2000 и 2004 г. Още през 1998 г. с вота на гражданите е законна употребата на марихуана за медицински цели. Мярката, приета на референдум през миналия ноември, влиза в сила днес. Навършилите най-малко 21 години получават право да притежават до една унция (малко над 28 грама) марихуана и до шест растения. Все още предстои да бъдат подготвени разпоредби за продажбата на наркотика.

Вчера пък губернаторът на Аляска Бил Уокър е внесъл в парламента законопроект за създаване на Комитет за наблюдение на трафика на марихуана. По-рано беше съобщено, че Аляска е признат за най-щастлив и успешен американски щат.

 Пушенето на марихуана на обществени места остава незаконно и полицаите в най-големия град на щата Анкъридж се готвят да гарантират стриктно спазване на забраната. Поддръжниците на узаконяването на марихуаната в Анкъридж смятат да започнат кампания, препоръчваща безопасната употреба на марихуаната. В рамките на кампанията ще бъдат поставени плакати и на градските автобуси.

Вече 23 щата и Окръг Колубмия в САЩ са легализирали под различна форма медицинската марихуана, докато доскоро Колорадо и Вашингтон бяха единствените, които позволяват и свободната й употреба. Скорошни правителствени проучвания прогнозират, че двата щата могат да генерират приходи от над 800 милиона долара до 2020 г. от свободната продажба на трева.


Подкрепи Economic.bg