Amazon ще доставя с дрони пратки до 30 минути

Компанията разкри подробности за проекта си Prime Air

Amazon ще доставя с дрони пратки до 30 минути
212 ~ 2 мин. четене

Amazon планира доставки на пратки с дронове в рамките на 30 минути. Това предвижда проектът Prime Air, за който компанията разкри подробности, съобщава Вloomberg tv България.

Както обяви мениджърът на Amazon Пол Мизинър в интервю за Yahoo, в зоната си на действие дроновете трябва да гарантират доставки в рамките на 30 минути. При това според актуалните планове на компанията трябва да се покрива район с радиус от около 15 км от клон на Amazon. 

Който живее или работи в такъв район, ще може да получава доставки с дрон, които не са по-тежки от 2,5 килограма. Според статистиката на компанията обаче това си е доста добра стойност, тъй като над 90% от продуктите, доставени с експресна доставка, не надвишават тази тежест.

Наскоро Amazon представи и последните резултати от разработката на дроновете си. По отношение на техническата страна всички проблеми са отстранени. Най-сериозната пречка са формални въпроси, защото оперативната дейност може да стартира едва след получаване на съответните разрешителни. А те ще са налични, когато бъдат решени различни аспекти.

Така например програмата за дронове не бива да влиза в конфликт с гражданските полети. За това има различни решения, като според Мизинър с властите се дискутира конкретна възможност за пространствено разделение. Предложението на Amazon е самолетите с екипаж да летят на височина до 150 метра, в диапазона между 120 и 150 метра да има буферна зона, която да е свободна от всякакво движение, а под нея да има транзитна зона от 60 до 120 метра, в която да се движат дроновете.

Мизънър не очаква хората да се изнервят от летящите обекти и да ги свалят с огнестрелно оръжие например – нещо, което особено в САЩ е възможен сценарий. „Те могат да стрелят и сега и по автомобили например“, казва мениджърът. Но това не прави почти никой, защото автомобилите вече са ежедневие. „Ние очакваме дроновете от програмата Prime Air бързо да станат нормална гледка, каквато са доставките с камиони например“.  

През декември 2015 Американската федерална авиационна администрация (FAA) препоръча всички дронове, освен най-малките, да бъдат регистрирани от властите, а собствениците им трябва да платят такса от 5 долара. На агенцията се налага да взема решения на фона на бързо нарастващия брой безпилотни самолети. Очаква се броят на продадените пред 2015 потребителски дронове да достигне 700 хил., твърди анализатор. Рязко ще се увеличи и рисковото поведение от страна на потребителите на хората, които ползват такива самолети.

Подкрепи Economic.bg