Американските фондови пазари записаха нов ден на силни повишения

Въпреки политическата несигурност около управляващата коалиция в Германия, европейските индекси също приключиха деня с положителни резултати

Американските фондови пазари записаха нов ден на силни повишения

Американските фондови пазари записаха нов ден на силни повишения, а трите водещи индекси на Wall Street приключиха търговия с нови рекордни върхове. Основен импулс на пазарите дадоха ръстовете в акциите на технологичните гиганти, сред които най-силно представилите се бяха Amazon, Facebook, Netflix и Alphabet. 

Подкрепен основно от поскъпването на Apple, Dow Jones напредна с над 160 пункта, за да затвори на рекордните 23 590. 

Широкият S&P500 се повиши с 0.66%, като по време на търговската сесия за първи път в историята си премина границата от 2600 пункта, но в края на деня не успя да се задържи над психологическата граница. 

Технологичният индекс NASDAQ очаквано се представи най-силно и добави 1.06% към стойността си. Пазарните анализатори отбелязаха, че засиленият ръст в технологичния сектор вероятно е допълнително повлиян от наближаващите почивни дни заради Деня на благодарността, който съвпада с Черния петък в САЩ. 

Въпреки политическата несигурност около управляващата коалиция в Германия, европейските индекси също приключиха деня с положителни резултати. Секторът за автомобилостроене за втори пореден ден беше сред най-печелившите, като книжата на VW и Porsche поскъпнаха съответно с нови 3% и 2.79%. DAX поведе победителите със своя ръст от 0.83%, следван от CAC и FTSE със съответно 0.48% и 0.30%. 

Акцентът за деня ще падне върху подробния доклад на Федералния резерв на САЩ, който ще даде детайлна информация от последното заседание на централната банка, на което бе взето решение основният лихвен процент да запази текущото си ниво. Събитието е насрочено за 21:00 часа българско време, като инвеститорите ще съсредоточат вниманието си върху доклада в опит да открият сигнали за позицията на ФЕД относно монетарната политика на страната и евентуално бъдещо вдигане на лихвените проценти.

Tesla Inc.- Седмична

Акцията на хитовата американска компания за електрически задвижвани автомобили търпи смесена търговия през последните месеци, но психологическото ниво от $300 успява да ограничи периодите на понижения. Последното отскачане от подкрепата съвпада с възходящото движение на индикатора стохастик, който се е устремил към напускане на зона на препродаден пазар. Смятаме, че в средносрочен план предстои нова вълна от покупки, които имат потенциал да изведат цената до пробив на следващата психологическа граница от $400 за акция. 

Коментари: 0