Американските индекси се оцветиха в червено заради напрежението САЩ-Китай

В поредица туитове Тръмп обвини Пекин, че не спазва обещанието си да купува повече американски стоки

Американските индекси се оцветиха в червено заради напрежението САЩ-Китай
552 ~ 3 мин. четене
Вчера фондовите пазари се оцветиха в червено, след като Доналд Тръмп обнови атаките си към Китай и охлади надеждите за търговско споразумение между двете най-големи икономики в света. В поредица туитове президентът обвини Пекин, че не спазва обещанието си да купува повече американски стоки. 

В крайна сметка индустриалният Dow Jones финишира на 27198 пункта, широкият S&P 500 – на 3013, а технологичният NASDAQ – с 0.2 на сто по-малко до 8273 пункта. Напрежението даде сила на мечките и в Европа, където немският бенчмарк DAX се срина с 2.18 на сто до 12147 пункта, а френският САС отстъпи с 1.6 на сто до 5511. Apple изнесе отчета си за Q2 след края на търговията и обяви EPS $2.18 при прогноза за $2.10 и приходи с ръст до $53.81 млрд. Цената на акциите скочи с 4% в часовете след края на сесията.

Данни за заетостта – САЩ 

В 15:15 ще бъде публикуван отчетът за промяна в заетостта според института ADP. Докладът показва месечната промяна на заетите в неселскостопанския частен сектор. Данните предшестват държавния доклад и се смятат за добър индикатор за отчета на правителството за броя на заетите в неселскостопанския сектор, който се публикува всеки първи петък от месеца. Очаква се ръст от 150 000 нови заети лица през юли спрямо 102 000 през юни. Информацията е със сериозно значение и се очаква волатилност на пазарите.

Основен лихвен процент – Фед 

В 21 часа българско време Федералният резерв ще обяви решението си за основния лихвен процент, като според анализатори и според казаното на предходните заседания на Банката, той ще бъде понижен до 2.25%, но е възможно банкерите да решат да отнемат 50 базисни пункта от сегашното ниво до 2.00%. В 21:30 часа ще се проведе и редовната пресконференция, на която управителят Джером Пауъл ще даде изявление.

Книжата на мултинационалната компания се движат в рейндж през последните две години и половина с леко изостряне през последната. След поредните разяснения около скандала с бебешката пудра акциите се сринаха за дни, но се ограничиха до подкрепата от юни и декември 2018 г. Последваха няколко зелени свещи, които ни карат да смятаме, че може да се влезе в средносрочна дълга позиция с цел около 140 долара на акция. 

След избора на нов премиер на Великобритания и продължителното движение в рамките на низходящ канал, лирата проби долната му граница и валутната двойка се понижи до 132,00. Индикаторът MACD е в негативна територия и дава сигнали за задълбочаване на движението, поради което смятаме, че може да се влезе в краткосрочна къса позиция с чакаща поръчка за прибиране на печалбите при 130.00.

Среброто записа зашеметяващо рали през юли с поскъпване от около долар и половина или близо 10 процента. Очакваме забавяне предвид последните няколко свещи, които са залепени за долната граница на новоформирания силно възходящ канал. Възможен е пробив, който би понижил котировките до максимум 16 долара, след което е очакваме възстановяване на растежа. При неуспех на пробива и изкачване над 16,80 долара ще се целим над психологическите 17 долара за тройунция.

Технологичният бенчмарк се движи прилежно във възходящ канал през последните два месеца, но напоследък се наблюдава отслабване на движението и „кръжене“ около подкрепата след всяко вяло оттласкване от нея. Сформирана е и своеобразна съпротива около 8020 пункта. Индикаторът Стохастик излезе от зоната на биковете и се е устремил към 20-те пункта. Очакваме опит за пробив на подкрепата, като при евентуален успех ще може да се влезе в краткосрочна къса позиция с цел 7800 пункта. Отскок над линията ще даде възможност за покупка с цел нови максимални стойности.
Подкрепи Economic.bg