Американските туристи масово отменят пътувания до Европа

Причината за това е новината, че Европа може да въведе визи за гражданите на САЩ

Американските туристи масово отменят пътувания до Европа

Американските туристи отменят своите пътувания в Европа  - след като Европейският парламент съобщи, че е възможно евентуално въвеждане на визи за граждани на САЩ, съобщава Travel Weekly.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, с която призова Европейската комисия да препоръча връщането на визите за гражданите на САЩ. Комисията трябва да подготви препоръката в срок от два месеца. След това препоръката може да бъде утвърдена или отхвърлена от Съвета на ЕС и от евродепутатите. Причината за визовия конфликт между Европа и Америка е дискриминацията на гражданите от редица страни в ЕС, които щатите отказват да приемат без виза. Сред тези държави е и България.

Според туристически агенции в САЩ тази новина е причинила големи щети на индустрията: американски туристи масово отменят пътуването си до Европа.

Един от собствениците на CruisingStore.com и Galaxy Travel & Cruises Дуейн Вол казва, че няколко часа след публикуването на новината за възможното премахване на безвизовия режим група американски туристи са анулирали резервации за круиз пътуването си по Средиземно море. Участниците са се притеснили от евентуалното изискване за виза. Заради отменените резервации Вол губи около 40 хил. долара. "Това решение на Европейския парламент може силно да повлияе на туристическия поток от САЩ към Европа", - каза туристическия агент.

Въпреки това, експертите смятат, че е малко вероятно решението на Европейския парламент да влезе в сила. "Въвеждането на визи ще предизвика огромни икономически щети за Европа и САЩ. Голям проблем ще бъде да се намери персонала, които да обработва милиони визи ", - каза изпълнителният директор на Европейската асоциация на туроператори Том Дженкинс.

Коментари: 0