Андрей Андреев - Купидон в бизнеса

Създателят на най-успешните онлайн приложения за запознанства вече е милиардер

Андрей Андреев - Купидон в бизнеса
2450 ~ 2 мин. четене
Руският предприемач Андрей Андреев е кралят на приложения за запознанства. Той е човекът зад пет успешни приложения за онлайн запознанства, включително Badoo - най-голямото приложение за запознанства в света, с 380 милиона потребители. Той участва и в "Chappy", приложение за гей запознанства за мъже и Huggle - приложение, което среща хората въз основа на често посещавани от тях места. С една дума - истински Купидон в бизнеса.

Той получава дял от печалбите на тези приложения в замяна на разработчиците му, които изграждат и управляват инфраструктурата. Той основава Mamba, най-популярното приложение за запознанства в Русия. Също така има 79% дял в Bumble, което е най-бързо растящото приложение за запознанства в САЩ. 
Всичко това носи на 44-годишния предприемач нетно богатство от $ 1,5 млрд.

Андреев живее и работи в Лондон. Той се ражда като Андрей Огандзантянц в Москва. И двамата му родители са учени. Сменя фамилията си с моминското име на майка си, защото по-лесно се признася.
Винаги е имал страст към технологиите. За кратко посещава Московския университет, но на 18-годишна възраст напуска, за да се премести в Испания. Защото има желание да види света и неговите родители му дават пари за подобно приключение.

През 1995 г. основава Virus, сайт за електронна търговия, който продава компютри и аксесоари на интернет потребители в Русия. През 1997 г. го продава за няколкостотин хиляди долара и връща на родителите си заема, който са му дали да пътува. През 1999 г. основава SpyLog - софтуер, проследяващ посетителите на уеб сайтове. 

През 2002 г. прави Begun, компания за контекстуални реклами. Google почти изкупи Begun през 2008 г. за 140 млн. долара, но сделката в крайна сметка не стана. Begun се още съществува, но Андреев напусна компанията в началото на 2004 година. Смята се, че продажбата на Google не е преминала поради политическа намеса. В последното десетилетие Андреев се върна в Москва. Междуевременно баща у почива, а майка му живее в Париж. Сега той е британски гражданин.

Андреев основа Badoo в Испания през 2006 г. и стартира приложението през 2009 г. Седалището на компанията е в Лондон и има офис в Москва. Badoo наброява 300 души. 

Андреев се среща с основателката на Bumble Уитни Уолф Хърд, когато тя е в Tinder - конкурентно приложение за запознанства онлайн, и я убеждава да работи с него и да започнат собствени проект. През август 2014 г. Андреев, Уолф Хърд и други от създателите на Tinder заминават за Миконос, за да избистрят идеята на Уитни за ново приложение за запознанства, където жените ще контролират комуникацията. Три месеца по-късно се появява Bumble.

Badoo остава най-големият бизнес на Андреев. Приложението пусна функция за разпознаване на лица през 2017 г. Тя позволява на потребителите да качват снимка на човек, когото харесват, а приложението ще намери други потребители на Badoo, които изглежда подобно. 

Андреев не разкрива приходите на Badoo, но казва, че Match Group - публично търгуваната компания, която управлява Match.com, OkCupid и Tinder, е добро сравнение. Match отчита приходи от 1,3 милиарда долара за 2017 година.

Иронично, кралят на онлайн запознанствата не е срещнал приятелката в подобно приложение.Подкрепи Economic.bg