Ангелкова: Броят на чуждестранните туристи е нараснал с близо 7%

Проверките по Черноморието ще продължат до края на летния сезон, заяви министърът на туризма

Ангелкова: Броят на чуждестранните туристи е нараснал с близо 7%
432 ~ 2 мин. четене

През първите седем месеца на годината чуждестранните туристи, посетили България, са 5,2 млн., което е увеличение от 6,9%. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред медии във Варна. 

Тя цитира данните на НСИ, според които само за двата месеца юни и юли страната ни е посетена от над 2600 млн. чуждестранни туристи, което е ръст от 3,6%. "Прогнозите ни за около 5% ръст от юни до септември ще бъдат достигнати", подчерта Ангелкова. 

Тя увери, че проверките по Черноморието ще продължат до края на летния сезон. "Хотел „Палма“ в Златни пясъци, за който бе установено, че не отговаря за изискванията за категоризация, е санкциониран и предстои понижаване на неговата категория. Собствениците обаче настоявали за потвърждаване на категоризацията. Във връзка с хотел „Бяла бийч ризорт“, който пък бе с липсваща категоризация, вече има подадено искане за категоризиране. Ще бъде направена нова проверка и в зависимост от резултатите при инспекцията ще бъде решено каква категоризация ще им бъде дадена", поясни още министърът на туризма. 

Тя уточни, че вече има заявен интерес за предстоящия зимен сезон, като очакваният ръст  е в рамките на 5-10%. Според нея зимният сезон в последните две години има изключително сериозен ръст. За сезон 2016 г.-2017 г. е отчетен почти 19% ръст, а за 2017 г.-2018 г. нарастването бе с над 12 на сто. 

„Надявам се да постигнем една от целите, които сме си поставили, ако не тази, то най-късно следващата година, а именно 10 млн. чуждестранни туристи за летен и зимен туризъм. Но разбира се, най-голямата цел е свързана с крилата на сезона – затова тази материална база, която имаме тук, по цялото Черноморие, да бъде използвана“, поясни министър Ангелкова. Според нея чрез разработването на винено-кулинарните маршрути, културно-историческите маршрути и спа дестинациите ще бъде възможно страната ни да се утвърди като четирисезонна дестинация.

Подкрепи Economic.bg