Ангелов обвини болниците за хаоса в управлението си

Лично премиерът Бойко Борисов трябваше да се намеси, за да се намери допълнителен резерв от линейки в София

Ангелов обвини болниците за хаоса в управлението си

Снимка: Красимир Свраков

4895 ~ 2 мин. четене

В болниците има още свободен капацитет, но той не е използван, тъй като ръководителите на лечебните заведения не са разкрили достатъчно легла. Това заяви на брифинг днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който от три месеца е на поста и многократно е посещавал различни лечебни заведения в цялата страна, като твърдеше, че са готови за втората вълна.

„Имаме още свободен капацитет, който лечебните заведения още не са разкрили. Все още голяма част не са положили необходимите усилия да осигурят леглата на територията на лечебните заведения“, каза той.

„Министър съм от 24 юли, 3-4 дни след това съм издал заповед да бъдат разкрити нови легла, ако те бяха разкрити, нямаше да има проблем сега“, категоричен е здравният министър.

По думите му, на територията на България има 40 000 интензивни легла за лечение на пациенти, като от тях 12 000 са на територията на София. 10% от тях са определени за лечение на хора с коронавирусна инфекция.

Ръководителите на лечебните заведения не си вършат работата по начина, по начина разписан в заповедта на министъра, смята Ангелов. 

До момента обаче са разкрити 700 легла. Така че има още капацитет. Върху този проблем сме се съсредоточили. Има заповед на здравния министър, т.е моя, но директорите все още не са направили необходимото, за да разкрият достатъчно легла. Не съм размахал пръст на лекарите, аз съм един от тях, но не мога да не бъда гневен на директорите на болници, които не изпълняват заповедта такава, каквато е издадена. Упреците ми са към тях, така че ще направя лично проверки, за да видя, че заповедта ми се спазва", категоричен бе здравният министър. 

По думите му основният проблем се дължи на затрудненото приемане на пациентите в лечебните заведения.

Имаше затруднения в обслужването на пациентите в София, но „по разпореждане на премиера се осигуряват допълнително коли“.

„Решихме да се осигурят допълнително коли към системата на Спешна медицинска помощ, по специално на територията на София“.

С този ход се надяваме да няма проблем по отношение осигуряването на пациентите с извозването им от дома до лечебните заведения.

До края на седмицата Центърът за спешна медицинска помощ ще има нови 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени в екипите, които обслужват гражданите на територията на град София, допълни Ангелов.

Той ще започне проверки в лечебните заведения. „Цялата сила на закона ще бъде приложена за тези, които не спазват правилата“.

„Нямаме нужда от разкриване на полеви болници“, каза още Ангелов.

Подкрепи Economic.bg