Силен месец за промишленото производство в еврозоната

Една единствена страна от групата отчита влошаване на активността

Силен месец за промишленото производство в еврозоната

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Промишленото производство на държавите от еврозоната отчита ръст през октомври, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се е повишил до ниво от 54.8 пункта, изпреварвайки очакванията на анализаторите. За сравнение  показателят записа ниво от 53.7 пункта през септември, показват данните на IHS Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за еврозоната

Германия отново е най-добре представящата се страна. PMI за производството, което представлява около една пета от икономиката, се повиши до 58.2 през октомври, което е най-високо отчетеният резултат от февруари 2018 г. насам. Най-голямата европейска икономика се откроява в представянето си, като се възползва от голямото търсене на автомобили, бизнес оборудване и машини.

Има предпоставки растежът да се забави, тъй като все повече фирми вече се връщат към нивата на производство отпреди COVID. За последните седем месеца това е първото осезаемо очакване за възстановяване на производството“, коментира Фил Смит, главен икономист в IHS Markit.

Италия отчете ускорение на растежа до 31-месечен връх при 53.8 пункта. В Испания и Франция показателите за промишлената активността нараснаха съответно до 52.5 пункта и 51.3 пункта. Гърция е единствената страна в проучването, която отчита влошаване на активността, като PMI за промишлеността там спада до 48.7 пункта, достигайки най-ниското си ниво за последните 3 месеца.

Ключовата линия от 50 пункта в нивото на показателя отделя свиването от разширяването.

Промишленото производство в региона се увеличава за четвърти пореден месец през октомври, като темпът на растеж е най-бързият от повече от две години и половина. По подобен начин новите поръчки са нараснали с най-добрия си темп от началото на 2018 г. Ръстът на показателя отразява по-силното търсене както от местни, така и от външни клиенти. Новият бизнес за износ също нараства с най-бърз темп от февруари 2018 г. насам.  Въпреки това нивата на заетост продължават да намаляват. Все пак нагласите за бъдещите бизнес условия остават положителни за пети пореден месец.

Производството е относително устойчиво в условията на възраждаща се пандемия. Данните от Азия също показват положителна картина през октомври. Активността на заводите в Китай продължава, като възстановяване на китайската икономика подкрепя останалата част от региона. Услугите от еврозоната обаче се сблъскват с неуверени потребители и ще видят рязко влошаване на бизнеса през ноември, когато ресторанти, хотели и магазини ще бъдат затворени в много части на континента.

„Сега производството процъфтява, но устойчивостта на възстановяването на сектора ще зависи от поведението на домакинствата", коментира Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Европейската централна банка вече сигнализира, че още парични стимули могат да бъдат предоставени през декември. Правителствата също така обявиха нова подкрепа, за да помогнат на компаниите да преодолеят кризата и да запазят работни места, така че потребителите да могат да продължат да харчат.

Коментари: 0