Антитръстови действия заплашват Facebook в Германия

Компанията е погната от антитръстов експертен орган

Антитръстови действия заплашват Facebook в Германия

Снимка: Pixabay

340 ~ 2 мин. четене
Германският антитръстов орган планира да действия срещу Facebook още тази година заради злоупотреба с господстващо положение на пазара, довело до генерирането данни за хората без тяхното знание и съгласие. 

Новината идва на фона на повишилите се опасения за изтичане на информация за десетки милиони потребители на най-голямата социална мрежа както в Европа, така и по целия свят. Става дума за скандалната злоупотреба от страна на анализаторската фирма Cambridge Analytica, за която стана ясно, че е използвала потребителски данни, за да повлия на изхода от президентските избори в САЩ и референдума за Brexit във Великобритания. 

В тази връзка Федералната служба за картели в Германия негодува срещу методите на Facebook по придобиване на данни за хората от чужди приложения (не само чрез своите като WhatsApp и Instagram), както и срещу проследяването им, дори когато те не са нейни членове. 

От антитръстовия орган са решени да доведат намеренията за ответна реакция срещу гиганта до реални действия още в рамките на тази година. Това обясни президентът на организацията Андреас Мънд, цитиран от Reuters. От казаното обаче не стават ясни подробностите за бъдещите действия. 

Все пак не се очаква да се стигне до налагането на глоби за Facebook, пише още медиата. За сравнение обаче на ниво Европейски съюз вече бе наложена изключително солена санкция на Google, също заради злоупотреба с господстващо положение. 

Запознати с въпроса твърдят, че антитръстовият орган ще изиска от социалната мрежа да предприеме определени действия, за да се минимизира възникналите опасения. 

Германия е една от страните, предприемащи най-яростна офанзива срещу социалните мрежи. От началото на тази година в страната вече действа и закон срещу речта на омразата, известен кат NetzDG. Той изисква от платформите много бързи реакции за премахване на обидно съдържание, в противен случай компаниите ги грозят глоби от по 50 млн. евро.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg