18 дни по-късно: Има търговски регистър

Тепърва предстои да се провери състоянието на информацията и дали няма злоупотреби

18 дни по-късно: Има търговски регистър
2066 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Осемнадесет дни по-късно и след няколко отлагания, Търговският регистър вече е онлайн. Няколко минути преди 16 ч., когато беше поредният дедлайн, даден от Агенцията по вписванията, платформата заработи напълно. Тепърва предстои да се провери състоянието на информацията и дали няма злоупотреби.

Агенцията по впиванията не успя да изпълни обещанието на премиера Бойко Борисов и да пусне онлайн Търговския регистър до края на миналата седмица. Преди това срокът бе 22 август, сряда.

Проблемът с Търговския регистър започна на 10 август. Тогава сайтът изчезна, а от Агенцията по вписванията обявиха, че се работи по отстраняването на технически проблем и първо до часове, а след това до дни, ще бъде възстановен. След това за проблема бе сигнализирано на ДАНС и прокуратурата, въпреки че през цялото време властта говори за "изгорели хардове".

Оказа се, че бекъпът на данните се намира там, където се намират и основните данни на регистъра, въпреки че според разпоредбите на Агенцията по вписванията двата информационни масива трябва да са на различни географски местоположения.

Властта веднага намери решение, което обаче ще ни излезе скъпо. Заговори се за суперсекретен дейта център, който да приюти бекъпите на всички регистри в страната. Засега не е ясно колко ще струва подобен център и кой ще го поддържа, при положение, че държавата очевидно не се справя с управлението на информационните масиви.

Заради проблема с Търговския регистър оставка подаде директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Първоначално тя категорично отказваше да се оттегли, тъй като не виждаше вина у себе си. Дори заяви, че Агенцията им нужда от нея, за да се справи с проблема. Скоро след това и премиерът Бойко Борисов, и министърът на правосъдието Цецка Цачева заговориха за нейната оставка. След което Даскалова подаде оставка.

На нейно място бе назначена Габриела Козарева, която по думите на премиера му е "подадена" от "Атака". Козарева има богат опит в държавната администрация, но винаги на различни постове и за малко. Преди да дойде в Агенцията по вписванията, тя запълни празнотата в Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, където се задържа само 6 месеца.

Коментари: 0