Ръководството на АПИ пак опитва да купи 2 джипа за 220 хил. лв.

Първият търг беше спрян от бившия регионален министър Николай Нанков в началото на септември

Ръководството на АПИ пак опитва да купи 2 джипа за 220 хил. лв.
Автор: Вероника Тонева
Агенция „Пътна инфраструктура“ за втори път пуска обществена поръчка за закупуване на 53 нови автомобила на обща стойност 1.3 млн. с ДДС. Търгът е в две обособени позиции. Първата за 51 нови леки автомобила, които ще се използват от областните пътни управления и новото звено, контролиращо тол системата. Другите две високопроходими машини са за Управителния съвет на АПИ и ще струват общо 222 хил. лв. - близо 20% от общата сума.

Тази обществена поръчка на практика повтаря параметри на предишната, публикувана от АПИ на 29 август и спряна на 4 септември от тогавашния регионален министър Николай Нанков. Причината, която той изтъкна тогава бе, че не е бил уведомен за нея, а не че техническите изисквания и удобства бяха твърде завишени.

Ще има ли отново високи изисквания

Част от техническите спецификации за двата високопроходими автомобила бяха, че задължително те трябва да са високопроходими (SUV) и да са с 4x4 задвижване на колелата, с минимум 18-цолови гуми с лети джанти и да могат да газят поне половин метър вода, което предполага тежки проходи през пресечена местност. В същото време имаше изискване за мощност на двигателя от минимум 250 к.с. и задължително 8-степенна автоматична скоростна кутия, които гарантират гладко возене и бързи скорости. Цветът задължително трябваше да е черен металик, който е една от най-скъпите версии.

Сред минималните изисквания за останалите 51 автомобила, които излизат по около 21 хил. лв. с ДДС, бяха мощност на двигателя от 55 к.с. задвижване на колелата 4x2 и 5-степенна ръчна скоростна кутия. Джантите може да са 15-цолови. Цветът трябваше да е задължително бял, което е най-евтиното изпълнение на пазара и да има странична плъзгаща врата.

Старата песен на нов глас

В новата поръчка спецификациите все още не фигурират, а от АПИ обясниха пред Economic.bg, че са необходими 48 часа за публикуването им първо в Европейски вестник и чак след това цялата документация ще фигурира в търга у нас.

Според АПИ джиповете ще са необходими за „шофиране през зимата и при тежки метеорологични условия, когато трябва да може да се преминава безпрепятствено и безаварийно през високопланински райони, през пресечени терени и т. н.“.

Кандидатите ще могат да подават офертите си до 17:30 ч. на 26 ноември т. г.
Коментари: 0