Apple държи коз, който може да я изстреля още по-нависоко

Гигантът вече постигна пазарна капитализация от 2 трлн. долара, а според някои тя има още накъде да расте

Apple държи коз, който може да я изстреля още по-нависоко

Снимка: БТА

Плановете на Apple да пусне тази година на пазара първия си 5G телефон, заедно със задълбочаващите се тенденции за дистанционна работа и онлайн обучение в световен мащаб вероятно ще повишат още цената на акциите на гиганта, смята анализатор, цитиран от CNBC.

Наскоро производителят на iPhone се превърна в първата публично търгувана американска компания, достигнала пазарна капитализация от 2 трлн. долара. Това се случи около две години след преминаването на психологическата граница от 1 трлн. долара.

Междувременно акциите на Apple нараснаха с 1.2% в понеделник.

„Забележителното по мое мнение е, че Apple постигна пазарна капитализация от 2 трилиона долара, без да продаде нито един iPhone 5G“, казва Том Форте, управляващ директор и старши анализатор в D.A. Davidson. Според него пускането на 5G iPhone ще доведе до положителен растеж за години напред, респективно и за цената на акциите.

Повечето конкуренти на Apple вече лансираха свои 5G модели. Гигантът от Купертино обаче мотивира забавянето си с това, че няма смисъл да пуска телефони с новата технология, защото все още няма достатъчно супер бързи мрежи от пето поколение.

Междувременно надпреварата на върха при смартфоните се ожесточи през последните години и Apple изпадна до третото място, нареждайки се след Huawei и Samsung. Американската компания постепенно насочи бизнеса си и в други посоки, като заложи значително на услугите.

Що се отнася до телефоните, Apple по традиция ги представя новите си модели в средата на септември, но тази година премиерата ще бъде отложена заради световната пандемия от COVID-19. Причината е, че производството се бави с до два месеца, според доклад на Nikkei Asian Review. Иначе се очаква наесен да бъдат лансирани четири модела iPhone. 

Дистанционна работа и онлайн обучение

Пандемията от коронавирус принуди много хора да преминат към дистанционна работа и учене. Форте цитира данни на Logitech, според които миналия месец около 1 млрд. души са се трудили от дома си.

„Докато потребителите продължават да работят и да учат дистанционно, мисля, че ще видим по-добро представяне при таблетите и лаптопите“, посочва Форте.

През юли Apple отчете исторически силно трето тримесечие с двуцифрен ръст в сегментите на продукти и услуги. Това се случи въпреки масовите спирания в търговията на дребно вследствие на пандемията. По информация на самата компания операциите ѝ като цяло са подкрепени от тенденциите за работа от дома и онлайн продажбите.

Форте каза, че експозицията на Apple към Китай, където продажбите на iPhone отбелязаха рязък скок през тримесечието до юни, може да бъде „значителен риск“ на фона на продължаващото напрежение между Вашингтон и Пекин.

Цени

Компанията обяви сплит, при който за всяка притежавана акция инвеститорите ще получат три допълнителни, което прави книжата на компания по-достъпни за купуване.

Според Форте има вероятност акциите да продължат да се покачват в резултат на сплита. По-рано D.A. Davidson повиши очакванията си за поскъпване от 355 до 480 долара за брой. В момента Apple търгува една акция за над 500, а по думите на Форте неговата компанията вече преразглежда ценовите си таргети.

Morgan Stanley повиши в неделя своята прогноза от 431 на 520 долара за акция. Инвестиционната банка заяви, че очаква устойчивият растеж на услугите и цикълът на 5G iPhone да доведе до двуцифрен ръст на приходите през фискалната 2021 г.

Коментари: 0