Румъния привлече инвестиция за €50 млн. от италианската Iveco

Заводът на компанията ще създаде поне 200 нови, висококвалифицирани работни места в северната ни съседка

Румъния привлече инвестиция за €50 млн. от италианската Iveco

Снимка: Pixabay

2240 ~ 1 мин. четене

Италианският производител на камиони Iveco Defense Vehicles, който е дъщерно дружество на базираната в Холандия CNH Industrial N.V., започва работа по създаването на завод за производство на военни камиони на стойност 50 млн. евро в Румъния. Фабриката ще има производствен капацитет до около 440 камиона годишно и ще се намира в град Питещи, на 120 километра западно от столицата Букурещ, обяви румънското правителство днес, цитирано от Seenews.

Заводът ще е голям 9 хил. кв. м, но построен на свободна площ от 45 хил. кв. м, което ще даде възможност на компанията да разшири производствените си дейности в бъдеще.

„Това е инвестиция на стойност приблизително 50 млн. евро, която ще създаде през първата фаза 200 директни работни места и много други непреки работни места чрез всички договори с местни доставчици“, похвали се в изявление премиерът Людовик Орбан. „Убеден съм, че тази инвестиция е сериозна и ще бъде последвана от други такива, които ще генерират икономическо развитие за Румъния, което ще създаде добре платени работни места, защото е известно, че в отбранителната индустрия, поради високите технологии, работната сила е висококвалифицирана“.

През януари Iveco Defense Vehicles заяви, че ще снабди въоръжените сили на Румъния с 942 военни камиона за 216 млн. евро. Това е първата партида по рамково споразумение за доставката на повече от 2900 камиона с висока мобилност. Първите 942 от тях ще бъдат доставени в рамките на следващите четири години.

Подкрепи Economic.bg