Apple купува Tesla, и още 5 скандални прогнози за 2019 година

И още - кой ще е новият премиер на Великобритания и дали ни чака слънчево изригване

Apple купува Tesla, и още 5 скандални прогнози за 2019 година

Годишната поредица от скандални прогнози на Saxo Bank е готова, като темата за 2019 година е, че е крайно време светът да каже "стига толкова".

Датската банка прави списък на някои свои прогнози, които са с малък шанс да се случат, но целта е да предизвикат инвеститорите да мислят извън рамките на риска на финансовите пазари и по-глобално.

Въпреки че тези прогнози не са официалните очаквания на Saxo за предстоящата година, те посочват някои от рисковете, които досега не са били разглеждани от пазара.

"Тазгодишното издание има обединяваща тема "стига толкова ", казва Стин Якобсен, главен икономист в Saxo Bank." Един свят, който работи на празни обороти, ще трябва да се събуди и да започне да създава реформи, не защото иска, а защото трябва", кментира той.

"Знаците са навсякъде", каза той. "2019-а ще отбележи дълбоко отклонение от този манталитет, тъй като ние стигаме до края на пътя в натрупването на нов дълг и през следващата година ще трябва да започнем да плащаме за грешките си”.

Вижте 6 от най-скандалните прогнози на банката:

1. ЕС обявява „Юбилеен дълг”


Saxo казва, че неустойчивите нива на държавния дълг, популистките бунтове, повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) и бавният растеж могат да накарат ЕС да обяви „юбилеен дълг” през 2019 г., отписвайки големи суми на дълга по целия континент.

Евентуално разпростиране на дълговите проблеми в еврозоната може да доведе до подкрепа на монетаризацията на ЕЦБ, ако ЕС влезе в рецесия. Бюджетната криза в Италия и продължаващите проблеми на Гърция могат да увредят доверието, докато протестите на „жълтите жилетки” във Франция показват, че хората са недоволни от статуквото.

2. Apple "осигурява финансиране" за купуване на Tesla на цена от $520 за акция


Противоречивият туит на Илон Мъск, в който тай заяви, че е осигурил финансиране за сваляне на компанията си от борсата при достигане на стойност 420 долара за акция, привлече гнева на инвеститорите и по-късно на SEC. Saxo игриво подсказва, че Apple, а не Саудитска Арабия, може да бъде нова възможност за производителя на електрически превозни средства.

Saxo изтъква, че Apple се стреми да навлезе в повече потребителски сегменти и предполага, че автомобилите могат да бъдат следващата цел, тъй като превозните средства стават все по-свързани с технологиите.

3. Тръмп казва на Пауъл: „Ти си уволнен”


Американският президент Доналд Тръмп, прославил се преди години с тв шоуто „Стажантът” не крие своето недоволство от Федералния резерв през последните месеци и смята, че Джером Пауъл може да чуе безсмъртната реплика от шоуто „Ти си уволнен" през 2019 година.

Предложеното повишение на лихвите през декември може да изпрати пазара на акции пред срив през първото тримесечие на 2019 г., според скандалните прогнози на Saxo, давайки възможност на Тръмп да постави начело на Фед началникът на резерва в Минесота в момента Нийл Кашкари.

4. Премиерът Джереми Корбин извежда паунда до паритет с долара


Една от скандалните прогнози на Saxo е, че през 2019 г. вижда победа на Лейбъристите на големи парламентарни избори  и " изравняване на грубите неравенства във Великобритания".

Повишаването на инфлацията, бягство на богати граждани, които не са местни и по-ниските бизнес инвестиции, ще доведат до изравняване на лирата и долара за първи път.

5. Германия влиза в рецесия


Saxo предполага и най-голямата европейска икономика да се навлезе в рецесия през 2019 г., като по-слабите продажби на автомобили ще доведат страната до проблеми.

Saxo посочва, че до 2040 г. 55% от всички продажби на нови автомобили ще бъдат електрически превозни средства и че Германия, световен автомобилен лидер, е доста зад тази тенденция. Рецесията още през третото тримесечие на следващата година може да се окаже налице, ако бавните продажби на автомобили продължат, според Saxo.

6. Слънчево изригване създава хаос и причинява щети за $2 трилиона


Подобно на познат холивудски сценарий, масивно слънчево изригване може да разруши спътниковата технология на Западното полукълбо през 2019 г. и да причини около 2 трилиона долара щети, според Saxo.

Нов слънчев цикъл се задейства през 2019 г., а излишната радиация може да има пагубни последици.

Коментари: 0