Apple отчете силни продажби на iPhone 11

Компанията реализира 56 милиарда долара приходи от iPhone през последното тримесечие

Apple отчете силни продажби на iPhone 11

Снимка: БТА

Apple отчете приходи от iPhone в размер на 56 милиарда долара за първото фискално тримесечие, което е значително над оценките на анализаторите, доказвайки, че новият iPhone 11 стартира силно.

Приходите от iPhone за тримесечието нараснаха с 8% спрямо година по-рано и се покачиха спрямо четвъртото тримесечие, когато Apple генерира 33.36 милиарда долара от продажби на iPhone. Анализаторите очакваха приходите от устройствата да са в размер на 51,62 милиарда долара през първото тримесечие.

Това не е рекорд (за трите месеца, завършващи през декември 2017 г., Apple продаде iPhone на стойност 61 милиарда долара), но е стабилен обрат за продукта, който беше в сериозен спад: продажбите на iPhone падаха във всяко от предишните четири тримесечия, отбелязва CNN.

Големият удар се дължи отчасти на факта, че това е първото пълно тримесечие на продажбите на iPhone 11, което стартира миналата година. Изпълнителният директор Тим Кук заяви при обявяването на финансовите резултати, че компанията отита „силно търсене на нашите модели iPhone 11 и iPhone 11 Pro“.

Фискалното първо тримесечие също обхваща важния празничен сезон, което води до по-голямо увеличение на приходите в сравнение с други части на годината.

Apple постепенно насочи вниманието си към други области на бизнеса си като носими устройства и услуги, на фона на по-широка стагнация на пазара на смартфони. Компанията намекна за този ход, когато спря да отчита големи ръстове в продажбите на iPhone миналата година.

IPhone все още е най-важният продукт на Apple, който носи значителен дял от общите й приходи. Нарастват спекулациите, че Apple може да пусне първия си 5G телефон през септември, което може да възвърне намаляващите продажби на iPhone и да доведе до обновения „суперцикъл“ за нейните акции. Анализаторите обаче твърдят, че Apple може да не бърза да пусне 5G телефон, тъй като все още най-бързите 5G мрежи не са широко достъпни.
Коментари: 0