Apple ще пусне по-евтин iPhone през 2020 г.

Това е стъпка към връщане на изгубените позиции в Китай

Apple ще пусне по-евтин iPhone през 2020 г.
Apple се кани да пусне iPhone модел на по-ниска цена следващата пролет, сочи информация в Nikkei Asian Review. Стъпката може би е опит на компанията да си върне част от територията, която загуби заради Huawei в Китай, смята Financial Times. 

Бъдещият по-евтин телефон би бил първият нискобюджетен модел на Apple след iPhone SE, който бе пуснат през 2016 г. със стартова цена от 399 долара. 

Новината идва на фона на търговската война между САЩ и Китай, в резултат на която в азиатската страна бе стимулирано своеобразно „патриотично потребление“. Търсенето на Apple там пострада сериозно за сметка на местните марки. Най-големият печеливш на вътрешния пазар се оказа Huawei.

Заради слабото си представяне в Китай Apple загуби позицията си на втория най-голям смартфон производител в света. Компанията изпадна дори и от топ 3, слизайки на четвърто място по продажби през второто тримесечие на 2019 г., според данните на IHS Markit. 

Цената също се оказа фактор, призна изпълнителният директор на Apple Тим Кук през януари, след първоначалния спад на продажбите в Китай. Оттогава насам компанията намали цените на слушалките си например. Решението на повторно въвеждане на ново поколение SE модел цели да помогне на Apple да се утвърди в развиващите се пазари, където потребителите са финансово по-чувствителни.

Евтиният iPhone не само ще предизвика Huawei и други китайски марки, но също така ще послужи като инструмент срещу конкурентните предложения на Samsung от средния и висок клас, както и срещу набиращите популярност Pixel телефони на Google. 
Коментари: 0