Apple спира да обявява броя на продадените iPhone, iPad и Mac

Така обаче компанията рискува да загуби трилионния си статут

Apple спира да обявява броя на продадените iPhone, iPad и Mac
Apple обяви, че планира да спре да съобщава за броя на продадените iPhone, iPad и Mac, което прави всяко тримесечие от 1998 г. насам. Компанията ще продължи да отчита само приходите си от тези категории.

Анализаторите и инвеститорите използват данните за изчисляване на средната продажна цена на устройствата на Apple и измерват здравето на компанията.

Apple обаче съобщи, че данните са по-малко важни за силата на бизнеса й, тъй като потребителите използват продукти като iPhone заедно с други продукти - например с безжичните слушалки AirPods, заедно с платени абонаментни услуги като Apple Music, за да слушате песни, и iCloud хранилище за снимки. Анализаторите обаче реагираха скептично на новината.

Този ход бе само едно от съобщенията, които Apple направи снощи и разтревожиха пазара. Компанията също така заяви, че очаква продажбите в най-важното тримесечие, покрай коледните и новогодишни празници, да са между $89 млрд. и $93 млрд., което е малко по-малко от оценките на анализаторите. В долния край на този диапазон, продажбите на Apple за празниците ще са съвсем малко над рекордните 88,3 милиарда долара, които отчете преди година.

След обявяването на двете новини, акциите на Apple загубиха 7% от стойността си в следобедните часове на борсовата търговия. При затварянето цената на акциите бе 207,81 долара, което е 6,5% под стойността на затваряне от предходния ден. Ако тези загуби се пазят, Apple рискува да загуби статута си на единствената в момента трилионна компания. След октомврийските загуби капитализацията на Amazom вече падна под 1 трлн. долара. За кратко вчера гигантът от Купертино падна под капитализация от 1 трилион долара, но после малко възстанови и отново се върна над тази граница.

"Компаниите обикновено спрат да отчитат определени показатели, когато показателите тръгнат в обратна посока. Това не изглежда добре за Apple ", коментира пред Ройтерс анализаторът Уолтър Пийсик от BTIG Research.
Коментари: 0