Спира се движението между две станции на метрото за уикенда

Причината - строителството на станция „Орлов мост“ от третия лъч

Спира се движението между две станции на метрото за уикенда

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

През двата почивни дни няма да се движат влакове между метростанциите „Сердика“ и „Стадион „Васил Левски“ в двете посоки, но ще бъде осигурен наземен транспорт. Спирането се налага заради изграждането на третия лъч на метрополитена в София.

Заради строителството на станция „Орлов мост“ от третия лъч на метрото тунелопробиващата машина трябва да премине под линиите на действащия лъч на метрото, което ще стане в събота и неделя. В неделя машината ще влезе в станция „Орлов мост“. Това обясни пред БНТ инж. Кирил Зайков, зам.-изпълнителен директор на „Метрополитен София“.

Спирането на движението на метрото между двете станции е с оглед да се намали опасността от смущения от вибрациите на преминаващите влакове. Опасност от срутване няма, обясни инж. Зайков.

"Новоизграждащият се тунел от третата линия е на дълбочина 22 м. Разстоянието между него и действащите линии от първа линия е 140 см. С оглед да се сведат рисковете до възможния минимум предприехме това действие", коментира той.

Осигурен е наземен транспорт с автобуси от станция „Сердика“ до „Стадион „Васил Левски“. Началната спирка е до сградата на „Булбанк“ на станция „Сердика“, като по пътя са обособени три спирки.

Движението на метровлаковете ще се бъде възстановено в нощта между неделя и понеделник.
Влаковете от третия лъч на метрото имат възможност за автоматично движение, но първоначално такива ще се движат с машинисти.
Коментари: 0