Apple вижда „дългосрочен потенциал“ в криптовалутите

Амбициите си в сферата на разплащанията Apple заяви още през 2014 г.

Apple вижда „дългосрочен потенциал“ в криптовалутите

Снимка: БТА

Apple стана фактор при мобилните разплащания още с пускането на Apple Pay за iPhone през 2014 г., а тази година направи още една стъпка към утвърждаването си във финансовия сектор с лансирането на кредитната карта Apple Card в сътрудничество с Goldman Sachs. Компанията явно има амбиции в сферата, а по думите на Дженифър Бейли, вицепрезидент на Apple Pay, гигантът „гледа“ и към криптовалутите, пише CNBC. 

Потребителите все пак не трябва да очакват нещо сериозно в тази посока скоро. „Смятаме, че е интересно“, казва Бейли в интервю за CNN в Сан Франциско. От думите ѝ става ясно, че компанията гледа на криптовалутите с интерес и смята, че имат „дългосрочен потенциал“. 

„Но ние сме фокусирани основно върху това, което потребителите използват днес“, изтъкна тя. Все пак думите ѝ са първата публична заявка, че компанията обръща внимание на технологията блокчейн, стояща в основаата на bitcoin, etherеum и други. 

Apple обаче досега не е заставала зад нито един проект в сферата на криптовалутите, за разлика от други играчи като Visa, Mastercard, Uber, Spotify и PayPal, които подкрепят идеята за Libra (бъдещата дигитална валута на Facebook). 

Гигантът от Купертино не допуска и приложения за добив на криптовалути в своята платформа App Store, въпреки че портфейли и борси като Coinbase са позволени. Apple Card обаче не може да се ползва за покупка на дигитални пари. 

Обръщайки внимание на това върху какви приложения може да се насочи Apple, Бейли коментира, че криптовалутите и платежните системи, базирани на QR код, широко използвани в Китай, биха могли да станат алтернатива на кредитните карти, особено за малкия бизнес. 
Коментари: 0