Арест на бивш министър в Румъния за пране на пари

Елена Удря бе и кандидат за президент на страната

Арест на бивш министър в Румъния за пране на пари
1360 ~ 1 мин. четене

По обвинения в пране на пари и използване на служебното си положение за лична облага в Румъния беше арестувана депутатът Елена Удря – един от най-влиятелните политици през последното десетилетие. 

Бивш министър на туризма и регионалното развитие (2009-2012) и кандидат на президентските избори през ноември, 41-годишната Удря стана известна благодарение на близките си връзки с президента Траян Бъсеску (2004-2014). 

На изборите за държавен глава, спечелени от Клаус Йоханис, Удря не успя да стигне до втори тур. 

Адвокатът на бившия министър потвърди, че Удря е задържана за 24 часа, след като пристигнала в управлението за борба с корупцияата, за да даде показания. Ден по-рано румънският парламент позволи депутатката да бъде съдебно преследвана и арестувана по три дела. 

Прокурорите искат обвиняват Удря за недекларирани приходи, пране на пари, взимане на подкупи от боксова проява, която тя организирала, както и в участие в нелегално лицензиране на софтуер за училищата. 

Корупционният скандал в Румъния избухна миналата година. Нанесените щети са за около 1 милиард евро. Огромната сума е била получена от дилъри на "Майкрософт" за получаване на поръчки за софтуерни програми най-вече в образователната система.Подкрепи Economic.bg