Арестите на магистрати планирани преди преврата

Зад метежа стои Гюлен, смята посланик Гьокче

Арестите на магистрати планирани преди преврата
3668 ~ 2 мин. четене

Арестите на магистрати в Турция са били планирани от властта още преди опита за преврат. Това каза турският посланик у нас Н.Пр. Сюлейман Гьокче пред Нова телевизия.

„Срещу тези прокурори и съдии имаше една подготовка за задържане”, обясни Н. Пр. Сюлейман Гьокче. „Защо точно този ден се случи този опит за преврат? Защото те искаха да предотвратят тази подготовка”. 

Така по думите му не военните, а магистратите са организирали опита за преврат, с цел да избегнат арестите си. Около 60 души са били висшите офицери, вкл. генерали, участвали във въоръжения бунт. Това е твърде малко на фона на стотиците генерали и адмирали в турската армия.  

Припомняме, че над 2700 магистрати бяха арестувани веднага след потушаването на опита за преврат в страната.

„Това е терористична организация, която се опитва да завземе държавата. По-рано това беше изпробвано срещу разузнавателната служба, срещу полицейските структури, срещу съдии и прокурори, а сега и в армията“, заяви Сюлейман Гьокче, визирайки организацията на Фетхулах Гюлен. 

По думите му подготовката за такъв преврат продължава години. Тук идва и връзката със съдиите и прокурорите.

„Когато беше бомбардиран парламентът, депутатите бяха на заседание вътре. Беше стреляно по цивилни хора. Беше атакуват дворецът на президента”, припомни посланикът.

Той отхвърли обвиненията, че завръщането на Ердоган в Истанбул е било помпозно.

„Завръщането на президента в Истанбул не беше лесно. Имаше опит за посегателство върху неговия живот”, заяви още Сюлейман Гьокче. 

Събитията в Турция не са сценарий. Това са мнения, изразени от хора, които не разполагат с информация. Погрешно е да се изразяват подобни мнения – първо човек трябва да е информиран, каза още посланикът. 

България не би трябвало да се притеснява от нищо. В Турция ако завали дъжд, се говори за бежанци. Ако изгрее слънце, пак се говори за бежанци, подчерта Гьокче. Той благодари за реакцията на българските власти след събитията в Турция.

Подкрепи Economic.bg