Арестуваха руски хакер, съосновател на международна мрежа за кибер измами

Серегй Медведев създал Infraud, която причинила щети за 530 млн. долара

Арестуваха руски хакер, съосновател на международна мрежа за кибер измами
964 ~ 1 мин. четене
Руският съосновател на голяма международна мрежа за киберпрестъпност, издирван от САЩ, беше арестуван в Тайланд, предадоха световните агенции, като се позоваха на местната полиция.

Сергей Медведев, на 31 години, е обвинен, че е създал хакерска мрежа, специализирала се в кражбата и препродажбата на банкова информация, както и на други лични данни, събрани от интернет. Руснакът от шест години редовно ходел като турист в Тайланд, подобно на много престъпници, било то активни или "в пенсия". Според американските власти мрежата Инфрод (Infraud), на която Медведев е съосновател, е причинила щети в размер на 530 милиона долара.

В сряда в САЩ бяха повдигнати обвинения на 36 членове на престъпната група след вълна от арести, извършени в страната и във Великобритания, Франция, Италия, Косово, Сърбия и Австралия. Засега на свобода остава само съдружникът на Медведев, Святослав Бондаренко. 

Хакерската мрежа била създадена през 2010 г. в Украйна под мотото "Ние вярваме в измамата". Постепенно тя се разраснала и се превърнала в сайт номер едно за онлайн покупки благодарение на откраднати банкови данни. 

Мрежата имала над 10 000 одобрени от нейните създатели потребители и се занимавала също с търговия на биткойни.
Подкрепи Economic.bg