Тръмп обяви кое свое решение счита за \"връхна точка\" в първата година от мандата си

Според него и израелци, и палестинци трябва да направят компромиси, за да постигнат мирно споразумение

Тръмп обяви кое свое решение счита за \

Снимка: Twitter @realDonaldTrump

388 ~ 1 мин. четене
В интервю за консервативния израелски всекидневник "Хайом", което трябва да бъде публикувано изцяло в неделя, Тръмп описва решението си да признае Ерусалим за столица на Израел като "връхна точка" на първата година от мандата си. 

"Исках да стане ясно, че Ерусалим е столица на Израел. Що се отнася до конкретните граници, ще окажа пълната си подкрепа за онова, за което двете страни се споразумеят помежду си", казва той. "Мисля, че двете страни трябва да направят значителни компромиси, за да бъде възможно постигането на мирно споразумение", добавя той, без да уточнява какви отстъпки има предвид. 

Интервюто съвпада с поредната проява на напрежение между палестинското ръководство и американския посланик в Израел Дейвид Фрийдман по повод убийството на еврейски заселник от палестинец. След като в понеделник заселникът бе убит с нож, Фрийдман написа в "Туитър", че е дарил линейка за селището на убития и упрекна палестинските лидери, че възхваляват убиеца. Последва отговор на Набил Абу Рудейна, говорител на президента Махмуд Абас, който обвини посланика на САЩ, че подкрепя окупацията на палестински територии, и го попита кой представлява той: Америка или Израел. 

При огласяването на решението си за Ерусалим на 6 декември Тръмп не изключи присъствието в града на палестинци. Последните обаче искат Източен Ерусалим за столица на своята бъдеща държава. 

Източен Ерусалим е под израелска окупация от Шестдневната война през 1967 г., припомня Ройтерс.
Подкрепи Economic.bg