Арестуваха управителя на централната банка на Латвия

Латвийският премиер Марис Кучински увери, че централната банка ще продължи да работи както обикновено

Арестуваха управителя на централната банка на Латвия

Снимка: Wikipedia

636 ~ 2 мин. четене
Управителят на централната банка на Латвия е задържан и разпитан от полицията в страната във връзка с разследване за корупция. Илмарс Римшевич, шеф на Latvijas Banka, е бил задържан в неделя, съобщи държавната телевизия, цитирана от "Бизнесинсайдър".

Домът на гуверньора, както и офисите на централната банка, са били обискирани от офицери от Бюрото за превенция и борба с корупцията.

Като гуверньор на централна банка в еврозоната Римшевич е и в Управителния съвет на Европейската централна банка, заедно с президента на ЕЦБ Марио Драги и шефа на германската Бундесбанк Йенс Уидман, допълва изданието.

Латвийският премиер Марис Кучински потвърди, че Римшевич е бил задържан в неделя, но не даде повече информация за причините и добави, че това не представлява заплаха за националната сигурност.

"Няма никакви признаци, че има опасност за латвийската финансова система", каза Кучински в изявление.

"Latvijas Banka продължава да работи както обикновено, т.е. да поддържа инфраструктурата на междубанковите платежни системи, като осигурява парични средства за икономиката, бизнеса и широката общественост, като управлява валута и инвестиции в злато, в пълна степен и в съответствие с най-добрите стандарти за качество", се казва още в изявлението.

"Искаме да повторим, че изпълнението на задачите, поверени на Latvijas Banka, не е засегнато и утре националната централна банка ще възобнови дейността си по обичайния начин, което означава, че всички обичайни услуги ще бъдат предоставяни на бизнеса и на широката общественост ", допълват от офиса на премиера.

Банковата система на Латвия е подложена на преглед през последните месеци, като няколко банки са 
разследвани, според информация на Би Би Си.

Миналото лято например двама заемодатели бяха глобени от властите, "защото позволиха на клиентите си да заобикалят международните санкции, предотвратяващи плащанията към Северна Корея", се казва в същата информация на BBC.
Подкрепи Economic.bg