Аржентина забрани продажбата на самолетни билети до 1 септември

Индустрията се противопостави с аргумента, че ще бъдат изгубени много работни места

Аржентина забрани продажбата на самолетни билети до 1 септември

Самолет с медицински изделия пристигна в Буенос Айрес от Китай миналата седмица

Снимка: БТА

1272 ~ 1 мин. четене
Аржентина забрани всички вътрешни и международни търговски полети до 1 септември заради смъртоносната епидемия от коронавирус, съобщава BBC.

Властите заявиха, че авиокомпаниите не трябва да могат да продават билети за полети, които може да не се осъществят през следващите четири месеца.

Групи от авиационната индустрия заявиха, че хиляди хора могат да загубят работата си.

Аржентина затвори границите си за нерезиденти през март, като наложи строги карантинни мерки.

В момента в страната има близо 4000 потвърдени инфекции със 192 смъртни случая, сочат данни от университета Джон Хопкинс.

Националната администрация за гражданска авиация на страната издаде постановление в понеделник, с което забрани продажбата на билети за търговски полети до, от или в Аржентина. Тя определи 1 септември като "разумна" дата.

Агенцията добави, че указът е насочен към предотвратяване авиокомпаниите да издават полети, които не са одобрени от аржентинските власти.

Международната авиационна агенция Iata изпрати писмо до аржентинското правителство, в което заяви, че решението нарушава двустранните споразумения и излага на риск над 300 000 работни места в страната.

Междувременно Alta – група, която лобира за интересите на латиноамериканските и карибските авиокомпании – заяви, че постановлението не е "съгласувано с индустрията".

Много страни в Южна Америка са спрели търговските полети, но никоя не е удължила забраната толкова дълго, колкото Аржентина.
Подкрепи Economic.bg